Трагови о Србима 6.000 година пре нове ере

Пише: Хаџи Драгиша Шоћ

До данас се зна да први писани трагови о Србима постоје још у вријеме од 5 до шест хиљада година прије нове ере!

Рус Мороскин тврди да су Срби тада били на највишем степену просвећености и образовања међу свим народима или људским племенима и заједницама. И древни Кинези чак, пишу о Србима и њиховом образовању, као и то да су много тога од њих научили, али и у смислу неке државне, или унутрашње организованост истичу и српског цара Танчу, напомињући да је он први проглашавао законе и подизао градове.

У том времену су остали живјели у природним склоништима и није било ни назнака о неким градовима, а поготову не о законима и елементима унутрашње организованости, што су Србима омогућавали управо закони. Страбон, највећи антички географ пише о Каспијским Србима са којима су трговали Египћани, а касније Грци и Римљани и при том истиче да су на одјећи носили злато. То је јасан знак неког елитизма и препознавања у односу на све друге.

Александар Гиљфердинг истиче, пишући о Балтичкој Србији, да су они подизали велике градове. Такође истиче да су имали развијену умјетност и занатство и бавили се трговином. Још тада су изграђивали стакло и ћилибар и са тим највише трговали. Обрађивали су сребро, злато, гвожђе, бакар и олово, а уз све ово су имали “похвалне” законе и Поротни суд! Иако звучи чудно, али код Срба никада није заживјело робовласничко друштво и никада нису имали робове. Имали су хуман и толерантан однос према побијеђенима и слабијима.

SRBI NAROD NAJSTARIJI? Otkriveno odakle potiču Srbi i ko su nam bili preci!Јохан Шпанут истиче да су Срби на Синају још 4 хиљаде година прије нове ере имали рудник бакра “Тимна” на површини од око 60 квадратних километара са преко пет хиљада подземних тунела и ходника на којима су пронађени натписи на Србици. Јован Деретић истиче да је у Меки, још прије Мухамеда био српски Партенон са 365 богова, који су идентични онима из српске религије.  Забиљежено је, иако звучи готово невјероватно да је античка Александрија, још прије 2500 година била освијетљена електричном струјом, а њен легендарни светионик је био освијетљен електричном струјом и био водиља за тадашње морепловце.

Фрањо Рачки пише о Србима који имају развијену пољопривреду и трговину житом, напрeдном занатсву са производњом неизбјежног стакла, о вјештини њихових рудара и бродоградитеља и још много тога. Јулије Цезар истиче Србе Неретљане који имају најјачу флоту, чак бољу и од Млечана. Њихове тканине продаване су као најскупоцјеније платно по Малој Азији.

Деретић истиче да се Срби помињу још у Библији, а то је много раније него што их данашња историја препознаје. У граду Сарду у Малој Азији Срби су први на свјету основали школе за математичаре, историчаре, музичаре и астрономе. Надаље, не треба заборавити да данашња историја тврди да је европска цивилизација рођена у Малој Азији. Сви који су завршили ове школе одлазили би у друге крајеве и тамо држали предавања. Познат је случај када је један од њих дошао у Атину, да га слушаоци нијесу успјевали разумјети, јер је све стручне изразе говорио на српском језику, што се подразумјева, јер локални говор није био толико богат и није имао адекватне ријечи за замјену ових на Србици.

Стара српска вјера је базирана на астрономији. Римљани веле да су Срби знали за 400 звијезда и да су знали за седам планета. Још тада су знали за Кумову сламу, за сазвјежђа Велики и Мали медвед. У вријеме кад су изградили Вавилон са звјездарницом, подигли су град Аркаим на Уралу, такође са звјездарницом.

Из сличног времена је и град Србидунум (Србоград) у данашњој Енглеској који је исто имао звјездарницу. Аркаим је град тврђава, град радионица за израду свега тада познатог, али и град опсерваторија. Тамо су се изводила, за то вријеме, веома компликована астрономска истраживања и посматрања.

Град је стар више од 4 хиљаде година, а његово откриће је довело до тога да се измјени све до тад познато о бронзаном добу, јер је од заната тамо била најразвијенија ливница за израду бронзе. Готово савршен град, који се развијао у висину са комплетни садржајем које имају и модерни градови и то на површини од 20000 квадратних метара.

Изненађење, ако је уопште изненађење је поклапање Аркаима са параметрима Србограда. Оба се налазе на готово истој географској ширини, сличног микро рељефа и оба су у облику пехара са рељефним обзорјем! При овоме их, наглашавам, дијели читава Европа и 4 хиљаде километара. Стари Срби су познавали опсерваторије какве се данас не граде.

То су психозонтне опсерваторије Сунца и пуног мјесеца. Нису имали сложене технолошке справе којих тада није ни постојало, али су ипак са њихових звјездарница вршена врло тачна посматрања. Александар Карановић (Велики) је у Александрији отворио библиотеку која је била културни и образовни центар његовог царства.

Ранка Куић или “Ранка Велшанка” у свом чувеном дјелу ” Србско-Келтске” паралеле потврђује генетску сродност данашњих Велшана, Ираца и Шкота са Србима. Мексканац Робер Салинас твди да је Троја била у долини ријеке Неретве, а да је она заправо, античка ријека Скаламандер! Такође тврди да је планина Ртањ српски Олимп! Он твди да је Балкан пупак свијета и колијевка европске цивилизације. Каже и то упорно и доказује да су Илијада и Одисеја написане Србицом, што и није нешто посебно ново, али додаје и да су сви митови, легенде и богови у њима српски.

Француз Левек истиче да су и грчки и латински настали од Србице и доказује то на примјеру њихове граматике која је иста као и у Србици, јер је из ње потекла! Сократ каже да су варвари старији од Грка, а Платон поручује да су варвари Антички Срби који говоре српски.  Даље каже да читаву Европу зову Србија и да је дијеле на Илирију, Тракију, Скитију… Херодот каже да су Крит насељавали варвари, а Страбон додаје да су тамо живјеле Пелазге, док Хекатеј из Милета тврди да је цијела Грчка била насељена варварима прије Јелина.

У СВОЈИМ ГОВОИРМА ПОМИЊАО СРБЕ КАО ВАРВАРЕ: Херодот

Филолог Грињевић је изричит ” Пелазге су Срби и то зато што језик то доказује”. Британац Гордан Латман потврђује: ” Пелазге и Трачани су Срби”. За Хомера је сасвим сигурно да је био Србин, јер такав генијални пјесник је могао настати само из српске културне средине. Могуће је да му је име било Омар или Омир, а Грци из његовог времена нису имали ни писмо, ни културу ни цивилизацију.

Иначе, познато је да потиче са територија гдје су живјеле Пелазге. Талес са Милета је извјесно Србин и презивао се Телић. И сам Херодот је Србин, јер његови биографи кажу да му је отац Кар, а сам Херодот пише да су Кари или Вари, Срби! Исто можемо рећи и за Тацита, јер његови биографи истичу да је био келтског поријекла…

(Аутор је професор историје и директор Издавачке куће “Јерусалим” из Бара)

ИЗВОР: Барски портал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *