„Ceo Beograd“ na plivačkoj zabavi nacista

Pod pokroviteljstvom novog nemačkog komandanta „Jugoistoka“ (Balkana), feldmaršala Maksimilijana fon Vajhsa, na bazenu Belog dvora, u to vreme izbegle srpske i jugoslovenske dinastije Karađorđević, krajem avgusta 1943. odvijalo se – takmičenje u plivanju.

Trkali su se vojnici Vermahta, a kraj bazena je bio „ceo Beograd“, okupatorski nacistički aparat u kome je, sudeći po ovim slikama, bilo i dosta žena.

Ovakva nonšalantnost i veselje, pravi „pool party“, deluje potpuno nestvarno ako se zna da je kapitulacija glavnog saveznika Trećeg rajha u Evropi, Musolinijeve fašističke Italije pitanje dana, i da će ta kapitulacija napraviti Nemcima najviše problema upravo na Balkanu.

На слици може бити: 4 особе и људи пливају

Snimci su posebno vredni jer prikazuju neobične detalje iz istorije dvorskog kompleksa na Dedinju, u njegovoj tragici u 20. veku. Ovaj bazen je bio i kasnije u funkciji, posle rata, kada je dvor koristio Josip Broz Tito, pa je kasnije bio napušten, da bi, sudeći po nekim novijim snimcima, ponovo bio napunjen vodom…

Sam feldmaršal je posle predaje Saveznicima maja 1945. bio saslušavan ali, uprkos zločinima nad pripadnicima svih gerilskih pokreta na Balkanu, nije bio procesuiran „zbog bolesti“, i umro je nekoliko godina kasnije.

Tekst i fotografije: Bane Gajić (Fejsbuk)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *