Spomenik Tomi u Skadarliji

Spomenik Tomi Zdravkoviću u Skadarliji, najlepšoj boemskoj ulici u Beogradu sutra u 12 sati otkriće gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i Rasim Ljajić, a ovom događaju prisustvovaće i supruga legendarnom pevaču – Gordana i njegova ćerka iz prvog braka Žaklina, najavio je Igor Mušić, član Gradskog veća.

„Skadarlija je bila mesto okupljanja pesnika, umetnika, muzičara i Toma Zdravković je svojevremeno bio deo tog sveta. I mlađi ljudi vezuju Tomu za Skadarliju i iz tog razloga, odlučili smo da baš na ovom mestu postavimo spomenik“, rekao je za Tanjug Mušić.

Ideja o postavljanju spomenika Tomi Zdravkoviću potekla je pre nekoliko godina, a na tridesetu godišnjicu od njegove smrti, 2021. godine, Rasim Ljajić je Skupštini Grada Beograda predao inicijativu koju je svojim potpisom podržalo skoro 7.000 ljudi, objasnio je Mušić.

„U Skadarliji je postojalo nekoliko mesta gde je bilo moguće postaviti spomenik, i lokacija u Skadarskoj ispred broja 28 je ona oko koje smo svi usaglasili svoje stavove“, rekao je Mušić.

Spomenik je izliven u najstarijoj i najpoznatijoj beogradskoj livnici ‘Jeremić’, a po vajarskom radu Katarine Tripković. Kao što je i trend u evropskim gradovima, spomenik će biti u prirodnoj veličini, oko 180 centimetara visine i biće na postolju, koje je u Skadarskoj već pripremljeno.

„On će ovde imati jednu svoju celinu, mali plato, na kojem će biti postavljen. A što se tiče fasade, ona je bila u planu za uređenje do otvaranja spomenika, međutim, iz različitih razloga to nismo uspeli da uradimo“, kazao je član beogradskog Gradskog veća za Tanjug.

Mušić je dodao da ona svakako neće ostati u stanju u kakvom je trenutno, i da će u narednom periodu i ona biti uređena, i rekao da se nada da će ovo mesto postati i nova turistička atrakcija u Beogradu.

Spomenik će sutra u 12 sati otkriti gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i Rasim Ljajić, a ovom događaju prisustvovaće i supruga Tome Zdravkovića – Gordana i njegova ćerka iz prvog braka Žaklina, rekao je Mušić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *