To nije srpski genije!

Teslina naučna fondacija oštro je reagovala na modnu reviju u Parizu na kojoj je zloupotrebljen lik i delo Nikole Tesle

Sramna revija Srpski dan mode, autorke Vesne Jugović Da Vinče, koja je oržana pre nekoliko dana u Rezidenciji srpske ambasade u Francuskoj na kojoj je nedolično prikazan Nikola Tesla, srpski genije, izazvala je brojne negativne reakcije. Tim povodom se oglasila i Teslina naučna fondacija iz Filadelfije (TNF), čije saopštenje je potpisao Nikola Lončar, osnivač i predsednik TNT-a, i koje prenosimo u celini:

„Povodom modne manifestacije pod nazivom Serbian Fashion Day, autorke Vesne Jugović (Vesna De Vinča), održane u Parizu sredinom novembra ove godine, na kojoj su revijalno predstavljene kreacije inspirisane likom i delom Nikole Tesle od strane četiri modna kreatora, Upravni Odbor Tesla naučne fondacije (TNF) iz Amerike, ovim saopštenjem se ograđuje od nedopustive zloupotrebe lika i dela Nikole Tesle na način kako je to prezentirano.

Ovo činimo stoga jer je idejni kreator modne revije, Vesna Jugović, zloupotrebila našu načelnu saglasnost u smislu saradnje, ali nas nije konsultovala, niti rekla kako će izgledati modna revija u Parizu. Ovim putem javno povlačimo poziv i učešće modne revije autorke Vesne Jugović, na konferenciji „U duhu Tesle 2024“ koja će se tradicionalno održati 13. januara 2024. u hotelu Njujorker na Menhetnu.

Svesni smo činjenice da je pomenuta revija mode bila spektakularna i uspešna, kako medijski, tako i kod većine gostiju i zvanica, ali mi kao Teslina naučna fondacija koja nosi njegovo ime, imamo dužnost i obavezu da brinemo i pre svega zaštitimo njegov lik i delo. Nedopustivo je naime, a o tome svedoče fotografije, da se na modnoj pisti u rezidenciji naše ambasade, pojavi maneken koji stasom i visinom zaista podseća na Nikolu Teslu, a da bude obučen u toga kreaciju sa obnaženim ramenima i grudima, i sa nakitom (ogrlicom).

To je trenutak kada je revija mode u čast Nikole Tesle objektivno izašla iz prihvatljivog okvira za Tesla naučnu fondaciju. Jednostavno, Nikola Tesla se nikad nije tako oblačio i zato se možda jedna dobra namera pretvorila u pravu farsu. Muzej Nikole Tesle u Beogradu čuva preko 440 eksponata garderobe koju je naš naučnik nosio za života, pa su inspiraciju za reviju, modni kreatori i sama autorka Vesna Jugović, mogli potražiti upravo na tom mestu.

Lik i delo Nikole Tesle krasi pre svega posvećenost radu i izumima za dobrobit čovečanstva. Duboko smo razočarani što je ime, lik i delo Nikole Tesle bilo zloupotrebljeno na reviji mode u Parizu od strane Vesne Jugović, pa se na svaki način ograđujemo od dalje saradnje“, kaže se na kraju saopštenja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *