Тесла и у Грачаници

Уочи Видовдана у Грачаници је данас откривена биста Николе Тесле, српског научника и проналазача, последње вајарско дело Светислава Арсића Басаре, а под покровитељством Теслине научне фондације из Филаделфије и општине Грачаница.

Председница општине Грачаница Љиљана Шубарић рекла је на церемонији откривања спомен бисте да је Тесла дошао међу своје.

“Ништа се не дешава случајно. Тесла нам је дошао овде, дошао је међу своје, међу свој, Теслин народ”, казала је Љиљана Шубарић.

На постољу бисте уклесано је: „Теслином народу, од Теслиног народа“.

Председник Теслине фондације у Америци, Никола Лончар најавио је да ће након постављања бисте, организација кренути у формирање Теслиних клубова и на Косову и Метохији, преко којих ће помоћи успостављању контаката овдашње деце и омладине, са вршњацима удружених преко клубова у Аустралији, Африци, Америци.

Спомен биста Николе Тесле је последњи рад вајара, академика Светислава Арсића Басаре, пред његову смрт.

Откривању бисте присуствовала је његова ћерка Гордана Арсић Комљеновић, рекавши да је јако емотивно доживела откривање спомен бисте, последњи рад свог оца.

„Желим да захвалим свима овде који су учествовали да последње дело мог оце, малтене је пар дана пре смрти завршио ову бисту, буде овде, баш у Грачаници недалеко од манастира, међу својим људима, онима који херојски издржавају све атаке и мислим да то можемо само ми и нико други, мислим на наш народ“, рекла је Гордана Арсић Комљеновић.

Иницијативу за постављање спомен бисте Николе Тесле у Грачаници покренула је Директорка НИЈП “Панорама – Јединство” Рада Комазец, прошле године, током посете Фондацији у Америци.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *