Од продаје земљишта Словацима зарадили 28 милиона

На 24.седници Скупштине општине Велика Плана одборници су изгласали измене буџета за текућу годину, којима је он повећан на 1.671.701.000 динар.

Како је образложила Драгана Исаиловић, начелник општинског Оделења за финансије, ребаланс буџета је био потребан зато што су остварени већи приходи од планираних у износу од 28.400.000 динара, пре свега од продаје земљишта у Индустријској зони и зато што је процењено да ће један број корисника буџетских средстава имати мање расходе од планираних па је било рационално та средства преусмерити за друге намене.

-Словачка компанија Хенекен је у нашој индустријској зони  недавно купила три хектара земљишта. То показује колико је била добра политика куповине и инфраструктурног опремања земљишта у индустријској зони, коју је Општина водила у последњих шест-седам година. Кад смо преузели одговорност за вођење општине имали смо у власништву општине мање од хектар земљишта у Индустријској зони. Сад, након ове продаје, имамо још седам хектара. То је предуслов да би дошли инвеститори – каже Игор Матковић, председник општине.

По образложењу Исаиловићеве, средства од куповине земљишта, као и средства која су била планирана за друге намене али нису искоришћена, биће утрошена за следеће намене.

На радове у зградама основних школа Карађорђе, затим основних школа школа у Марковцу, Радовању и Лозовику биће потрошено 4.400.000 динара.

За куповину аутомобила средњој техничкој школи, превоз запослених и куповину материјала за средњу Економско-угоститељску школу 1.541.000.

За радове на вртићу у Лозовику намењено је 4.500.000 динара, док ће за субвенције ЈКП Милош Митровић (трошкови електричне енергије, набавка горива, одржавање водоводне мреже, одржавање путева, радови на пијаци, гробљу и сл.) отићи 20.700.000 динара.

Додатна четири милиона биће потрошена за одржавање чистоће на јавним површинама, шест милиона за одржавање путева, милион за текуће одржавање јавне расвете  а милион и 200 хиљада на управљање отпадним водама.

Центру за социјални рад припашће равно 1.000.000 додатних средстава а још 2.090.000 за услуге из области социјалне заштите (услуге персоналне асистенције, личног пратиоца и дотације удружењима из области социјалне заштите).

За зараде запослених у Апотекарској установи Велика Плана издвојено је још 2.208.000 динара, 1.000.000 за плаћање накнаде грађанима које су ујели пси луталице, 9.700.000 за изградњу водоводне мреже у Старом Селу и изградњу бустер-станице у Покајници, испред некадашњег хотела Плана.

Након јуче усвојеног ребаланса, месне заједнице за своје активности могу да рачунају на још 7.952.000 а 2.200.000 биће исплаћено предузетницима који трпе штету због радова који се изводе ради реконструкције зелене пијаце у Великој Плани.

Одборници су дали сагласност на план рада Предшколске установе Дечије царство за 2022/23 годину а изгласали су и измену у школском одбору Техничке школе и школском одбору гимназије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *