Тарзан рођен у Банату!

Чувени Џони Вајсмилер, глумац који се прославио као Тарзан и пливач који је освојио пет златних медаља на Олимпијади и поставио десетине светских рекорда у пливању, али је мало позназто да је из Баната. Рођен је у банатском селу Међа, у близини српско-румунске границе, а родитељи су му дали име Јохан. Када је имао седам месеци са породицом се преселио у Америку.

Седам месеци након Јохановог рођења, породица Вајсмилер се укрцала на брод у Ротердаму и емигрирала у Америку а у њиховим усељеничким документима је као место Џонијевог рођења наведен Пардањ, данашња Међа!

Након што се као деветогодишњак тешко разболео, доктори су малом Џонију саветовали да се бави пливањем и он је 1921. постао шампион Америке у дисциплинама 45 и 200 метара. Да би добио амерички пасош фалсификовао је своју биографију и навео је податке млађег брата Петера који је рођен у Америци.

Остало је историја – Џони је 1922. оборио светски рекорд на 100 метара, а затим је на Олимпијадама у Паризу 1924. и Амстердаму 1928. освојио пет златних медаља. Остаје забележено да је током невероватне каријере Вајсмилер поставио 67 светских рекорда и да је у пензију отишао као човек који није изгубио ниједну трку у којој је учествовао!

Почетком 1929. је почео да ради као модел, а две године касније потписује уговор са филмком компанијом МГМ. На филму је дебитовао 1932. у остварењу “Тарзан човек мајмун” и преко ноћи је постао велика звезда.

Od Olimpijskog šampiona do Tarzana - Džoni Vajsmiler - Sportska sećanjaУ првих шест филмова из овог серијала, партнерка му је била Морин О’Саливен и чувена шимпанза Чита. Вајсмилер је Тарзана глумио у 12 остварења, а појавио се у још двадесетак филмова.

Џони Вајсмилер, који се женио пет пута (из тих бракова је имао троје деце), преминуо је 20. јануара 1984. и сахрањен је у близини Акапулка. Џонијева последња жеља је била да се током сахране три пута пусти познати Тарзанов поклич.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *