Трампов човек у српској кући и цркви

Специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Рицард Гренел присуствовао је данас литургији у храму Светог Саве у Милвокију коју је служио старешина храма, протојереј ставрофор Драган Велеушић.

Гренелову посету храму организовала је иницијатива „Срби за Трампа“, као и његове јучерашње сусрете са представницима српске заједнице из две савезне државе – Висконсин и Илиноис, током које је Српској заједници пренео и поруку председника Доналда Трампа.

Представница Срби за Трампа 2020 Олга Раваси за Танјуг каже да је „за данас била предвиђена само посета цркви, чиме је, крунисан успешан викенд са Амбасадором Гренелом“.

Подсетила је да је састанак са српском заједницом био предвиђен након литургије, али да је због јако флуидног распореда одржан јуче.

„И председник Трамп је јуче дошао у Висконсин и иде се даље, приватни заједнички састанци су одржани у петак, а најважнији са истакнутим представницима заједнице у суботу“, рекла је она.

Гренел је иначе током јучерашњег разговора са представницима српске заједнице у „српској кући“ пренео Трампове речи да је споразум из Вашингтона био тежак и да су узбуђени због његове примене, али и мишљење да политика око Косова Трамповог противкандидата на изборима 3. новембра Џоа Бајдена, неће ићи у жељеном правцу.

„Знамо тачно где ће Бајденова администрација ићи то је правац који не желимо“, рекао је Гренел и додао да је Бела кућа поносна што је две стране довела за сто да причају о економији, управо ономе што Трамп зна најбоље.

Подсетио је на позив председника Србије Александар Вучић упућен Трампу да посети Београд и да је Трамп одговорио да ће ићи као председник, када поново победи.

„Он је да сада радио за вас, и сада је време да радите за њега“, поручио је Гренел и позвао америчке Србе да гласају, јер како је рекао „ви можете направити разлику“.

Током приватних састанака са представницима српско-америчке заједнице из Чикага и Милвокија, Гренела и српске заједнице било је речи и о плановима за будућност, као и виталним питањима која се тицу Србије, српског народа и српског расејања.

Храм СПЦ који данас посетио Гренел међу најлепшим је у читавој српској дијаспори, изграђен је 1956. године у српско-византијском стилу, унутрашњост му је прекривена мозаицима, рађеним 35 година, вредним више од три милиона долара. Медији су их сврстали међу најопсежније у САД.

Старешина храма отац Драган Велеушић рекао је за Танјуг да су почаствовани Гренеловим доласком и што се састао са представницима “америчких“ Срба, баш у главном и њајвећем граду Висконсина у коме је српска заједница најбројнија, у оквиру предизборне кампање којој је јуче присуствовао и председник САД Доналд Трамп.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *