Тајне одаје Темплара у Пољској крију Свети грал?

Тајне одаје витезова Темплара откривене су у малој капели у пољском граду Хваршани, а археолози испитују да ли се у њима крије Свети грал, чаша коју је користио Исус Христ током последње вечере.

Свети грал је једна од највећих тајни археологије за којом траје непрестана потрага. Према библијском предању, из њега је Христ пио вино током вечере са апостолима пред распеће. Такође, користио га је Јосиф из Ариматеје током Христовог распећа да у њега прикупи Христову крв, а данашње причешће, за које се сматра да је установљено на Последњој вечери, води порекло од вина као симбола Христове крви проливене на распећу.

Потрага за Светим гралом траје вековима, толико да је већ постао симбол безнадежног трагања. Међутим, пољски археолози сада су уверени да су му можда на трагу.

„Наш радар за подземно снимање открио је готску крипту са остацима витезова Темплара испод капеле Светог Станислава у  Хваршанима“, рекао је археолог Пжемислав Коловски.

Улаз у тајни тунел који води до крипте налази се поред извора у близини капеле, открили су археолози, али преостало им је да истраже саму крипту. Капелу су у 13. веку изградили Темплари после повратка са крсташког похода у Светој земљи.

Леонардо да Винчи, „Тајна вечера“ (1498. Црква Санта Марија дела Грације, Милано)
Према једној од легенди, управо је овај витешки ред узео Свети грал са Храмовне горе у Јерусалиму и донео га у Европу. Међутим, историчар Марек Каролчак сматра да је благо украдено или је изгубљено у мочвари.

Према легендама, Свети грал може да исцели ране и донесе вечну младост. У више наврата археолози су објављивали да су му на трагу, али никада није било довољно доказа за то. Многи историчари скептични су да он уопште постоји, јер се, осим у Библији, помиње једино у средњовековним митовима и легендама, а чак и кад би био нађен, тешко би било доказати његово истинско порекло.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *