Амерички спот о споменику четири вере у Чачку

У граду на Морави већ осам деценија постоји јединствен споменик који је посвећен људима свих вероисповести који су страдали у периоду од 1912. до 1918. године показујући да су све жртве једнаке без обзира у ког Бога верују, а у знак захвалности Америчка амбасада у оквиру кампање „Ви сте свет“, урадила је нови спот посвећен овој несвакидашњој грађевини.

„Ту почивају остаци 920 војника, око 650 је српских и око 260 чешких, немачких и аустријских. Изнад спомен – костурнице и вечне куће на споменику се налазе и обележја четири конфесије: православни и католички крст, исламски полумесец и Давидова звезда“, рекла је за агенцију Рина Лела Павловић, директорка Историсјог архива у Чачку.

Чачани су још 1934. године показали да поштују јунаке који су изгинули за њихову слободу, не заборављајући притом ни непријатељске жртве.

„То је споменик против рата, споменик који треба да помири те људе који су били крвни непријатељи без икакавог важног разлога и да их макар у смрти уједине“, изјавио је Рину историчар Милош Тимотијевић.

Идеју за подизање споменика покрениле су жене Чачка, само осам година након завршетка Великог рата, а споменик је открио краљев изасланик Оскар Часки.

„Тог 31. децембра 1934. године Чачак је угостио осам представника амабасада свих зараћених страна који су дошли да се поклоне жртвама“, рекла је Лела Павловић.

Овај споменик оскрнављен је само једном, на почетку Другог светског рата када су Немци наредили да се са споменика скину Давидова звезда и исламски полумесец. Оба знака обновљена су тек 2007. године у оквиру меморијала Надежда Петровић, када је споменику враћен првобитан изглед.

Чачани још увек на овом месту пале воштаницу у знак сећања на жртве свих ратова и ратника који су умрли, сваки за своју отаџбину. Погледајте спот Америчке амбасаде:

Извор: РИНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *