Сви свети Срби

У последње време све су учесталији захтеви да се међу свете Србе упише и патријарх Павле, који се преселио у Царство небеско пре пуних десет година. Већем делу спске јавности непознато је да се на списку појединачних светитеља, које је канонизовала Српска православна црква од своје аутокефалности 1219. године до данашњих дана, налази 140 имена.

Резултат слика за свети сава
Свети Сава творац аутокефалности СПЦ

Поштовани од верника, потврђени чудесима, пројављивани од Бога, добијали су своје место у црквеном календару, празничне дане, тропаре, кондаке, стихире, службе, иконе у домовима и фреске у храмовима.

Срби Светитељи, пре свега, имају своје место у богослужбеном животу у Цркви, али су своје достојно место добили у „Прологу” Владике Николаја и у „Житијима Светих” оца Јустина (Поповића). И није чудо што су два нова Српска Светитеља састављачи најважнијих књига о светима. Ипак, ни те странице нису затворене ни у нашем, а ни у другим православним народима.

„Српску цркву и српску државу су створили Свеци, а не политичари. Изражена српска и словенска емотивност, подгревана вековним страдањем, није била подесна за реалну политику. Све политичке творевине Српског народа су краткорочне, а Српски Светитељи су стварали трајна дела“, говорио је Свети владика Николај.

У именослов светих Срба се уписују само најзаслужнији, јер је за православну веру кроз историју било много мученика, да црква не би могла све ни да упише у календар. По социјалном саставу, свети Срби потичу из разних друштвених слојева: 22 владара (цареви, краљеви, деспоти, жупани и кнежеви), 22 подвижника и испосника, 22 архијереја (архиепископи, патријарси, митрополити и епископи). Само је шест жена у именослову светих Срба.

Осим општехришћанских и општеправославних светитеља који се поштују и славе у СПЦ, и словенских светитеља Кирила и Методија и њихових ученика Климента, Наума, Саве, Горазда, Ангеларија, Атанасија, Ангела, Злате Мегленске, преподобног мученика Никите Светогорца, мученика Христе и других, у Српској православној цркви славе се и синаити: Ромул Раванички, Роман, Нестор, Мартирије, Данило, Сисој, Зосим Тумански, Григорије Горњачки и Јов из Драчи.

Резултат слика за свети николај велимировић
Свети Николај Велимироић

Сабор свих српских светитеља је дан када се прослављају сви српски светитеља и прославља се 11. септембра. Постоје и групне канонизације као нпр: свети мученици пребиловачки, јасеновачки, новосадски, крагујевачки, момишићки,  прњаворски, сурдулички, пивски,  велички и горњеполимски, дабробосански и милешевски …

Почели смо са Светом Петком, наставили са Светим Јованом Владимиром – зетским краљем мучеником пре једног миленијума, утврдили се кроз осам векова са оцем, мајком и два сина – Преподобним Симеоном и Анастасијом, Светим Савом и Преподобним Симоном монахом. После њих, у Српски диптих Светих су уписивани свети владари, архиепископи, патријарси, митрополити, епископи, свештеници, монаси и верници. Једна врста духовног подвига је, крајем 14. века на Косову, свој нови печат добила са Светим Кнезом Лазарем и Косовским Мученицима који су своју крв пролили за веру и Отечество. Од Цара Лазара до данас се крвљу пише историја Српске Цркве и народа. Имамо и свете деспоте – Лазаревиће и Бранковиће – и свете мајке – кнегиње, деспотице и монахиње. Од Косова преко Јасеновца и Јадовна до Кошара и Паштрика имамо највише мученика, али и таквих Чудотвораца у најтежим временима, попут Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског, Преподобних Марка и Петра Коришког и Светог Јоаникија Девичког. Данас се, кроз житија Срба Светитеља, сагледава и линија наше народне, државне и црквене историје.

Србљак, необична књига Векови и наши светитељи су нас удостојили једном од најнеобичнијих књига и једном од најнеобичнијих песама на свету. Прво је, крајем 15. века у Пећкој Патријаршији, састављен најстарији Србљак – књига са службама Српским Светитељима и Светитељкама. Књига је од тада непрестано добијала и добија нове странице. Преписиван је и коришћен безброј пута за време отоманске окупације, али и штампан за време комунистичке владавине, трудом тадашњег Епископа рашко-призренског и потоњег Патријарха Српског Павла.

Резултат слика за света петкаТри века после настанка Србљака, Карловачки Митрополит Јован (Ђорђевић) написао је најнеобичнију црквену песму – чувену и прелепу Стихиру Српским просветитељима, светитељима, учитељима, преподобнима, краљевима и царевима у којој је молитвено набројао дотадашње Србе Светитеље. Почео је са Светим Симеоном, а завршио са преподобним оцима и чудотворцима Наумом, Давидом, Гаврилом Лесновским, Иларионом Осоговским, Јефтимијем и Нестором. Сасвим разумљиво, у тој дивној црквеној песми нису сви српски Светитељи поименично поменути, али се стихира односи на све Свете из нашег рода. Наравно, и пре тога је сваки светитељ имао свој тропар и кондак као богослужбене химне исписане и појане у њихов спомен, али је Митрополит Јован први саставио заједничку стихиру свим Србима Светитељима.

Свети Архијерејски Сабор је, током претходних деценија, ликовима Светих прибројао Свештеномученике Митрополите дабро-босанског Петра, загребачког Доситеја и црногорско-приморског Јоаникија, Епископе бањалучког Платона, горњокарловачког Саву, жичког Николаја и америчко-канадског Мардарија, двојицу свештеномученика и 40 ђака новомученика момишићких, архимандрите Јустина Ћелијског, Симеона Дајбабског, Севастијана Џексонског и Стефана Троношког, монахе Григорија Пећког и Василија пекара, као и Новомученице Јаглику Аџић из Пиве и Босиљку Рајичић из Гњилана. И, пре тога, Светог Новомученика Старца Вукашина.

Свети преподобноновомученик Харитон Косовски је прибројан Сабору Светих одлуком Сабора игумана Епархије рашко-призренске у егзилу 16. маја 2016. године. Од 2017. се као светитељи прослављају патријарх пећки Пајсије Јањевац, преподобни Стефан Троношки, свештеномученици митрополит Викентије Крџић и игуман Владимир Протић, преподoбни Јаков Нови Тумански. Од маја 2018. су у свете убројани преподобномученик Григорије Пећки, мученик Василије Пекар из Пећи и мученица Босиљка Рајичић из Пасјана код Гњилана.

Наши Светитељи су својим животом служили Богу и свом народу, а онда је та служба продужена. Њихову улогу и значај за Српски народ је предивно изразио црквени песник који их је видео као „стубове и предстојатеље рода Српскога”. Зато им и ми данас, заједно са песником, молитвено кличемо да „просећи мир од Бога роду нашему”, наше Отачаство управе пристаништу спасења, знајући да странице Србљака нису затворене за православне хришћане у наредним вековима Српске Цркве.

Слика Светитељ световно име живео
Ђакон Авакум.JPG Авакум преподобнoмученик ђакон Авакум Крај XVIII и почетак XIX века
Ananemanjic.jpg Анастасија Српска преподобна Ана, мајка Светог Саве XII век
Св-Мајка-Ангелина.jpg Ангелина Српска преподобна деспотица Ангелина Бранковић ?-1520.
Андрија Шиљак свештеномученик свештеник Андрија Д. Шиљак 1898-1941.
Saint Arsenije I Sremac.jpeg Арсеније Сремац светитељ архиепископ Арсеније Сремац XIII век
Богдан Лалић свештеномученик протојереј Богдан Лалић 1889-1941.
Божидар Јовић свештеник Божидар Јовић 1912-1951.
Божидар Минић свештеномученик свештеник Божидар Минић 1901-1945.
Branko-dobrosavljevic.jpg Бранко свештеномученик свештеник Бранко (Добросављевић) 1886-1941.
Будимир Соколовић свештеномученик свештеник Будимир Соколовић 1910-1945.
Patrijarhvarnava.jpg Варнава Настић епископ Варнава Настић 1914-1964.
Saint Basil of Ostrog.jpg Василије Острошки светитељ Василије Острошки Чудотворац 1610-1671.
Велимир Мијатовић свештеномученик свештеник Велимир Мијатовић 1901-1945.
Visarion Oprea Sofronie.jpg Висарион Сарај преподобни Висарион Сарај XVIII век
Fresco of Stefan Vladislav, Mileševa.jpg Владислав свети краљ Стефан Владислав I ?-1269.
Svukasin1.jpg Вукашин исповедник Вукашин, сељак из Клепаца XX век
Вукосав Милановић свештеномученик протопрезвитер Вукосав Милановић 1866-1941.
Sv.Gavril Lesnovski.jpg Гаврило Лесновски преподобни Гаврило Лесновски Крај X века
Gavrilosrpski.jpg Гаврило светитељ мученик патријарх Гаврило Рајић Крај XVI и XVII век
Djordje Bogic.jpg Георгије Богић свештеномученик парох нашички Георгије (Ђорђе) Богић 1911-1941.
Григорије Горњачки преподобни Григорије Ћутљиви Крај XIV и XV век
Григорије светитељ епископ рашки Григорије Крај XIII и XIV век
Давид преподобни Димитрије Немањић, кнез XIII век
Damjanstrbac.jpg Дамјан Штрбац свештеномученик Дамјан Штрбац 1912-1941.
DaniloII.jpg Данило Други светитељ архиепископ Данило II ?-1338.
Димитрије Рајановић свештеномученик протојереј Димитрије Рајановић 1909-1941.
Добросав Соковић свештеномученик свештеник Добросав Соковић 1915-1941.
Доброслав Блажевић свештеномученик свештеник Доброслав Блажевић 1916-1941.
Досифей (Васич).jpg Доситеј Васић исповедник митрополит загребачки Доситеј (Васић) 1887-1945.
Душан Пријовић свештеномученик свештеник Душан Н. Пријовић 1906-1946.
Св. Ѓорѓи Кратовски (Св. Атанасиј -Журче).jpg Ђорђе Кратовац мученик Ђорђе Кратовац Крај XV и почетак XVI века
Јаков светитељ архиепископ Јаков XIII век
Јевстатије Први светитељ архиепископ Јевстатије I ?-1279.
Jevstatije2.jpg Јевстатије Други светитељ архиепископ Јевстатије II Крај XIII и XIV век
Anna Neda of Serbia.jpg Јелена Дечанска преподобна Јелена Дечанска Крај XIII и XIV век
Helen of Anjou and her son King Milutin, Gračanica.jpg Јелена света краљица Јелена 1250-1314.
Jelenastiljanovic.jpg Јелисавета преподобна кнегиња Јелена Штиљановић XVI век
Jefrem1.jpg Јефрем светитељ патријарх Јефрем ?-1397.
Kneginja Milica.jpg Јефросинија Јевгенија преподобна кнегиња Милица 1335-1405.
Јефтимије Дечански преподобни Јефтимије Дечански XVI век
Ioakim-Ososgovski ot Poganovo.jpg Јоаким Осоговски преподобни Јоаким Осоговски Крај X и XI век
Joanikije Devički.jpg Јоаникије Девички преподобни Јоаникије Девички Крај XIV и XV век
Joanikije2.jpg Јоаникије Други светитељ патријарх Јоаникије II Крај XIII и XIV век
Иоанникий (Липовац).jpg Јоаникије Липовац свештеномученик митрополит црногорско-приморски Јоаникије (Липовац) 1880-1945.
Megala4.png Јоасаф српски Метеорита преподобни Јован Урош, последњи Немањић Крај XIV и XV век
JovanVladimirSlika.jpg Јован Владимир свети краљ зетски Јован Владимир ?-1016.
Јован Зечевић свештеномученик свештеник Јован Зечевић 1895-1941.
Despot Jovan Brankovic.jpg Јован Нови свети деспот Јован Бранковић ?-1502.
Јован Рапајић свештеномученик протосинђел Јован Рапајић 1910-1945.
Јосиф Нови светитељ Јосиф Нови Крај XVI и XVII век
JustinPopovic.jpg Јустин Ћелијски преподобни архимандрит Јустин Поповић 1894-1979.
Кирило светитељ патријарх Свети Кирило I Крај XIV и XV век
Лаза Ћулибрк свештеномученик свештеник Лаза Ћулибрк 1847-1915.
Prince Lazar (Ravanica Monastery).jpg Лазар свети великомученик кнез Лазар 1329-1389.
Makarije Sokolovic.jpg Макарије светитељ патријарх Макарије XVI век
Krušedol monastery 50.JPG Максим Влахозапланински светитељ архиепископ Деспот Ђорђе Бранковић 1461-1516.
Mardarije Uskoković 1889-1935.jpg Мардарије Либертивилски светитељ Мардарије Ускоковић 1889-1935.
Марко Поповић свештеномученик протојереј Марко Поповић 1876-1941.
Мирко Стојисављевић свештеномученик протопрезвитер Мирко Стојисављевић 1885-1941.
Миладин Минић свештеномученик свештеник Миладин Минић 1913-1941.
Милан Бањац свештеномученик протопрезвитер Милан Бањац 1886-1941.
Милан Божић свештеномученик протојереј Милан Божић 1885-1941.
Милан Поповић свештеномученик протопрезвитер Милан Поповић 1874-1941.
Милорад Вукојичић свештеномученик свештеник Милорад Вукојичић 1917-1945.
Milutinst.jpg Милутин свети краљ Милутин 1253-1321.
Михаило Јевђевић свештеномученик протојереј Михаило Јевђевић 1891-1945.
Михаило Ђусић свештеномученик јеромонах Михаило Ђусић 1911-1945.
Gmomcilo1.jpg Момчило Гргуревић свештеномученик презвитер Момчило Гргуревић 1906-1945.
Нектарије Битољски свети Свети Нектарије Битољски -1500.
Sv Nestor blanko.jpg Нестор синаит витковачки преподобни Нестор синаит витковачки XIV век
Нестор Дечански преподобни Нестор Дечански XVI век
Нестор Тркуља свештеномученик игуман Нестор Тркуља 1899-1941.
Nikodim1.jpg Никодим светитељ архиепископ Никодим ?-1325.
Reverend Nicodemus Prilepsky and Tismanski.jpg Никодим Тисмански преподобни Никодим Тисмански (Грчић) Крај XIV и XV век
Епископ Николай (Велимирович).JPG Николај Српски светитељ епископ жички и охридски Николај (Велимировић) 1881-1956.
Никон светитељ патријарх Никон Крај XIV и XV век
Petardabrobosanski.jpg Петар Зимоњић свештеномученик митрополит дабробосански Петар (Зимоњић) 1866-1941.
PetarKoriski.jpg Петар Коришки преподобни Преподобни Петар Коришки XIII век
Saint Peter of Cetinje.jpg Петар Цетињски Чудотворац светитељ Петар I Петровић Његош 1748-1830.
Petar II Petrovic-2.JPG Свети Митрополит Петар Други светитељ Петар II Петровић Његош 1813-1851.
Platon Banjalucki.jpg Платон Јовановић свештеномученик епископ бањалучки Платон (Јовановић) 1874-1941.
Прохор-стара-икона.jpg Прохор Пчињски преподобни Прохор Пчињски Крај X и XI век
Ратомир Јанковић свештеномученик свештеник Ратомир М. Јанковић 1915-1941.
Rafailo1.jpg Рафаило Банатски преподобни Рафаило Банатски Хиландарац Крај XVI и XVII век
Рафаило Момчиловић свештеномученик игуман манастира Шишатовца Рафаило (Момчиловић) 1875-1941.
Реља Спахић свештеномученик свештеник Реља Спахић 1906-1945.
Родољуб Самарџић свештеномученик презвитер Родољуб Самарџић 1907-1941.
Saint Sava, fresco from Mileševa.jpg Сава Први архиепископ Српски светитељ први архиепископ Сава српски -1236.
Loza Nemanjica Decani e 5.jpg Сава Други светитељ архиепископ Сава II ?-1271
Savabrankovic.jpg Сава Бранковић светитељ митрополит ердељски Сава II Бранковић XVII век
Сава Трећи светитељ архиепископ Сава III Крај XIII и XIV век
Sveti Sava Gornjokaarlovački.jpg Сава Трлајић свештеномученик епископ горњокарловачки Сава Трлајић, 1884-1941.
Саво Шиљак свештеномученик свештеник Саво Ј. Шиљак 1909-1945.
Саво Шкаљак свештеномученик свештеник Саво Шкаљак 1881-1918.
Sevastijan Dabović 1863-1940.jpg Севастијан Џексонски преподобни Севастијан Дабовић 1863-1940.
Серафим Џарић свештеномученик архимандрит Серафим Џарић 1875-1941.
Свети Симеон Дајбабски.jpeg Симеон Дајбапски преподобни Симеон Поповић, 1854-1941.
Simeon Ljeviska.jpg Симеон Мироточиви свети велики жупан Стефан Немања 1113-1199.
Prvovencani Ljeviska1.jpg Симон монах преподобни краљ Стефан Првовенчани ?-1227.
Симо Бањац свештеномученик протопрезвитер Симо Бањац 1871-1941.
Romansinait.jpg Синаити преподобни Синаити: Ромил Раванички, Роман Синаит, Нестор, Мартирије Рукумијски, Сисоје, Зосим Тумански, Јов, Григорије Горњачки Крај XIV и XV век
Слободан Шиљак свештеномученик протојереј Слободан Р. Шиљак 1881-1943.
Serbian Patriarch Spiridon.jpg Спиридон светитељ патријарх Спиридон, Крај XIII и XIV век
Stefan Decanski ktitor.jpg Стефан Дечански свети краљ Стефан Урош III Немањић ?-1331.
Stefan Lazarevic-freska.JPG Стефан Лазаревић свети деспот Стефан Лазаревић 1374-1427.
Saint Stephen of Piperi.jpg Стефан Пиперски преподобни Стефан Пиперски ?-1697.
Stefan Branković, Esphigmenou charter (1429).jpg Стефан Слепи свети деспот Стефан Бранковић ?-1476.
UrosV.jpg Стефан Урош свети цар Стефан Урош 1336-1371.
Loza Nemanjica Decani d 1 3.jpg Стефан Урошиц Немањић свети кнез Стефан Урошиц Немањић Крај XIII и XIV век
Stefan Štiljanović.jpg Стефан Штиљановић свети кнез Стефан Штиљановић ?-1543.
Теодор Несторовић свештеномученик епископ вршачки Теодор (Несторовић) XVI век
Теодор Комоговински свети мученик Теодор Комоговински (Сладић) XVIII век
Sveta zlata.jpg Злата Мегленска великомученица Злата Мегленска
Fresco of Stefan Dragutin, Arilje.jpg Теоктист преподобни краљ Стефан Драгутин ?-1316.
Трифун Максимовић свештеномученик свештеник Трифун Максимовић 1873-1914.

Насловна фотографија: Канонизација Светог Јустина Ћелијског

*У припреми овог текста коришћен је запис о свим светим Србима протојереја-ставрофора др Велибора Џомића и Википедија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *