Светињу у Венецији красе украдени коњи

За градњу цркве Светог Марка Млечани нису штедели ни у чему. Кажу да се у то време могао подићи цео један град колико је блага утрошено у најмонументалнију цркву у Венецији.

Читаво то богатство, ипак, није било довољно. Због тога је храм морао да се украси и предметима које су крсташи опљачкали и покрали кад су заузели Цариград 1204. године.

Четири дана и четири ноћи крсташи су палили и уништавали најбогатији град старог света. Крали све на шта су могли да положе руке. Ништа није поштеђено, чак ни гробнице царева унутар цркве светих апостола. Побили су хиљаде становника Константинопоља.

Опљачкани плен Млечани су донели у Венецију и њиме украсили базилику Светог Марка. Изнад улаза поставили су два пара позлаћених коња а на јужно прочеље статуе четири римска цара.

Цариградски тетрарси је скулптура од тамно црвеног порфира која приказује четири римска цара, а направљена је почетком 6. века.

Стајала је на стубовима који су уништени, а приликом крађе оштећен је и сам споменик. Једном царском пару недостаје део постоља и царско стопало. Неколико векова касније у Цариграду је пронађен део царског постоља.

Лопови су вертикално исекли један пар статуа и недостаје му велики део десне стране десног цара, док други вертикални пресек дели две фигуре али је пререзан кроз њихове загрљене руке.

Портрет четири тетрарха вероватно приказује четири владара Римског царства које успоставио Диоклецијан у време прве тетрархије.

И два пара прекрасних коња украдени су и однети из Цариграда као ратни плен крсташа који спалили престоницу Византије пре осам стотина година.

Четири позлаћена коња красили су лук испод кога су почињале трке на хиподрому у Константинопољу. Коњи су пребачени у Венецију и постављени на базилику Светог Марка, одмах до Дуждове палаче, као симбол моћи Млетачке републике.

Кад је поробио Венецију, Наполеон је однео коње у Париз и поставио их на Тријумфалну капију али су они поново враћени у Венецију после смрти француског императора.

Осим златних кочија и царских статуа из Константинопоља је опљачкано огромно богатство, које је углавном однето у западну Европу. Неки величанствени споменици заувек су изгубљени.

Таква судбина задесила је велики бронзани споменик Херкула, које је створио легендарни уметник Лисипос, дворски архитекта Александра Македонског.

Херкула, као и многе друге бронзане споменике крсташи су претопили да искују ново оружје.

Фејсбук група Волим да знам

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *