Свете земља Назарет и Гроб Светог Ђорђа

Пише: Мишо Вујовић

Улазимо са првим сумраком у Назарет. На једном од узвишења смештена је црква настала на извору Благовести. Ту на том врелу чудотворне воде, како предање говори младој Марији јавио се архангел Гаврило доносећи јој вест да ће затруднети и добити сина и наденути му име Исус. На месту благовести данас се налази складно здање руског манастира

Опис фотографије није доступан.“Светог Архангела Гаврила” са извором лековите воде унутар самог храма. Као и у свакој православној светињи наш владика Јоаникије и отац Евстатије почињу са милебаном. Већина је уморна. Од окупљања на аеродрому Никола Тесла у Београду прошло је двадесет сати. Ноћни лет, јутро уз високе безбедоносне провере на аеродрому Бен Гурион. Разгонили смо јутарњу поспаност посетом цркве Светог Ђорђа у месту Лод недалеко од Тел Авива, са мироточивим гробом великомученика Георгија.

Опис фотографије није доступан.Владика нас помазује светим миром. Молимо се свјатејшем победоносцу. У мислима су нам ближњи и пријатељи чији је заштитник у српском народу широко заступљени светитељ. Свети Георгије се уз Светог Николу највише слави код Срба. Палимо свеће, за срећу, здравље, спасење, за душе наших упокојених. Чудан је то осећај у Светој земљи над моштима свеца опеваног у многим народним песмама. Помоћника нишћих и нејаких, заштитника сиромашних али и властеле, неких држава и многих градова. Крсна слава светородних Немањића и династије Петровић Његош. Мојих драгих Кусмука, Златара, Томића, Кнежевића, Обрадовића. Стефан Немања је у његову част подигао Ђурђеве ступове након избављења из братског заточеништва.

Молимо се над овом мироточивом каменом плочом у крипти храма. Свети Ђорђе ратник, јунак и мученик.

Неко запиње главом у ниску плочу испод које се провлачимо. Мермерни саркофаг изгледа мален за грандиозност великог светитеља. Ту су и ланци којима је везан у време цара Диоклецијана од кога је за храброст,као младић, од обичног војника унапређен у чин војводе. Одбивши да учествује у прогону хришћана, признајући цару да је и сам хришћанин, након вишедневне тортуре развлачења на бодљикаве точкове, мучења и бичевања, закопавања у живи греч, несаломљиве воље изведен је на гиљотину и погубљен 6 маја 303. године.

Опис фотографије није доступан.У Назарету, арапској престоници Израела, Исус Христ је у дому Јосифа и Марије провео своје детињство, што Назарет сврстава у сам врх руте сваког ходочашћа.

Уморни окрепљујемо се водом са извора. Осећамо освежење и повратак снаге. Владика Јоаникије беседи наводећи примере из Јеванђеља.

“Овде на овом извору јавио се Архангел Гаврило девици Марији рекавши јој да ће је дух свети осенити и да ће тако натприродно зачети и родити сина по имену Христос или у преводу Спаситељ. Марија је била затечена. Од најранијег детињства је служила Богу спремна да цео живот посвети Божјој служби”.

Беседи владика наводећи да је над овим извором још у старо- хришћанско време настала црква која је временом мењала облик као што се Назарет од малог места, захваљујући пре свега ходочасницима, развио у леп град са 23 цркве и манастира. На остацима Јованове куће римокатолици су изградили монументалну грађевину са циљем да доминира простором како би створили било какву против тежу овом здању саграђеном на извору Благовести. Осим хришћанских богомоља већинско арапско становништво саградило је огроман број џамија међу којима је најстарија Бела џамија која се налази у Кварту џамија код најстарије зржнице овог града.

Слика може припадати 1 особа

Занимљиво је да је назив Назарета Насира тако да је Исус називан Ал Насири због старог арапског обичаја додавања географске одреднице уз име. У Курану хришћани се називају насара или следбеници Ал Насара. Следбеници Исуса из Назарета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *