Švedskoj preti nestašica struje

Vlada Švedske apelovala je da se građani i kompanije pripreme za moguće prekide isporuka električne energije tokom zime.

Do toga bi moglo da dođe zbog zastoja u radu nuklearnog reaktora, hladnog vremena i nedostatka energenata u Evropi posle smanjenja izvoza ruskog gasa.

„Rizik od prekida je stvaran i Šveđani se moraju pripremiti za to. Švedska nikada ranije nije bila u ovakvoj situaciji“, upozorio je na konferenciji za novinare ministar za civilnu odbranu Karl-Oskar Bohlin, prenosi Rojters.

Cene električne energije su porasle ove godine u nordijskim zemljama zbog straha da će smanjenje izvoza ruskog gasa u Evropu dovesti do nestašica.

Švedska vlada je ranije ovog meseca pozvala građane da koriste manje električne energije, a zvaničnici su preporučili građanima da obezbede održavanje baterija i baterijskih lampi, da sačuvaju radio prijemnike, obezbede zalihe hrane i flaširane vode.

U slučaju nestanka struje, domaćinstva bi trebalo da odrede prostoriju u kojoj porodica može da boravi i održava temperaturu u periodu hladnog vremena, poručio je švedski ministar za civilnu odbranu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *