Сто Матијиних портрета

У Српској академији наука и умјетности у Београду представљена је књига „100 мојих портрета“ академика Матије  Бећковића. Представљање књиге организовано је у оквиру 148. Трибине Библиотеке САНУ, чији је уредник академик Миро Вуксановић, уочи сусрета са пјесником, прочитао 101. Бећковићев портрет, подсјетивши на његов богат књижевни опус и велики број награда. Он је навео да у Бећковићевој књизи, у стотину песама, људи нису онакви као што мисле да јесу.

-Сваки од њих је постао пјесма, некад и више песама, у низу или одвојених, самосталних. За таква места бирани су по блискости. Заједно су песникови укућани, преци, родитељи и потомци, пријатељи, познаници, људи из лектире, научници, уметници, политичари, ратници, живи и покојни, побједници и жртве, Србија и Црна Гора, пјесници и пјесник међу њима, у пјесмама Матија Бећковић и аутобиографија, а заправо свуда. У песми су и светац и краљ и патријарх и владика, у служби, опелу, оди или молитви, како кад, свечано увек, с вером у крст, песму и човјека – рекао је Вуксановић.

Књига „100 мојих портрета“, додао је он, има још једну уметничку збирку у себи, коју је креирао сликар Предраг Драговић.    -Бирао је песничке портрете и онда их мајсторским поступком оживљавао. Песникова рука је ровачка. Сликарева рука је морачка. Дале су нам само такву књигу – и за читање и за гледање у исти мах – истакао је Вуксановић.

У књизи „100 мојих портрета“, у тридесетак песама, уоквирене су нарочите слике чланова Друштва српске словесности, Српског ученог друштва, Српске краљевске академије и Српске академије наука и уметности. Бећковић је у САНУ представио само неке од портрета – Петра Петровића Његоша, Милутина Миланковића, Николе Тесле, Иве Андрића, Меше Селимовића, Бранка Ћопића, Михаила Лалића, Васка Попе…

Вуксановић је најавио да ће крајем ове године изаћи Антологија Матија Бећковић као 101. књига у едицији „Десет векова српске књижевности“, док ће САНУ објавити „Библиографију Матије Бећковића“, аутора Дејана Вукићевића у јубиларној серији, за осамдесет пјесникових година.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *