Stećci u manastiru Žitomislić

Fondacija Muzej Žitomislić i HKD Napredak podružnica Mostar organizuju izložbu Stećaka koja će biti otvorena u petak 27. avgusta u 19 časova u Muzeju Žitomislić u kompelsku Manastira Žitomislić.

Stećci, ili Kameni spavači kako ih je nazvao pjesnik Mak Dizdar, srednjovjekovni su nadgrobni spomenici koji predstavljaju zajedničku kulturnu baštinu BiH i jednu od najvećih misterija ovih prostora. Podizani su između 12. i 16. vijeka na teritoriji BiH, Hrvatske i dijelova Crne Gore i Srbije. U Bosni i Hercegovini prema dostupnim podacima ima oko 60.000 stećaka, u Hrvatskoj oko 4.450, u Crnoj Gori oko 3.050, a u Srbiji oko 2.270.

Iz

Fodacije Žitomislić napominju da su BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija 2009. godine nominovale su stećke kao zajedničko naslijeđe za upis na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Odbor UNESCO-a je prihvatio 15. jula 2016. godine uvrštavanje stećaka na popis zaštićene svjetske baštine. Na popisu nazvanom Stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici, nalazi se 30 nekropola, od kojih su 22 u BiH, po tri na području Srbije i Crne Gore te dvije u Hrvatskoj.

Direktor Fondacije Dejan Dilberović napominje da je ova izložba važna iz više razloga, a prvenstveno da bi se mladi upoznali sa istorijom ovih područja, kulturnom i duhovnom baštinom naroda koji žive na ovim područijima već vijekovima.

“Motive stećaka imate i na  na kaptelima stubova crkve u Žitomisliću.  Ukrašeni stubovi su jednistvena pojava u umjetnosti. Ostajući u okviru romanskog načina ukrašavanja kaptela sa zomofrnim motivima, žitomislićki kapteli i tematski i stilski nam govore da su ukrašeni motivima stećaka.  Cilj izložbe je afirmacija kulturnog naslijeđa i obrazovanje mladih genercija ali i podzanje svijesti o turističkim potencijalima. Pored ostalog stećci svjedoče rano hrišćansko naslijeđe na ovom područiju, ali i kako Mak Dizdar kaže najveći misterij u ovoj zemlji”, naglašava Dilberović.

Na izložbi će biti predstavljeno 13 stećaka među kojima su Bistrina, Međugorje, Več-Kamen, Pogrebnica, Lovreć i drugi.

Priređivač izložbe, Miroslav Landeka,  dopredsjednik HKD Napredak naglašava da ovaj projekt afirmiše internacionalnu i prekograničnu saradnju, kulturnu povezanost, promoviše zajedničku kulturnu baštinu te ima za cilj osnažiti i potaknuti dalju zajedničku saradnju.

“Biti na popisu UNESCO-a svjetske kulturne baštine je od velike važnosti, što treba stalno isticati i osvješćivati pogotovo mlade generacije. Mlade treba stalno edukovati o baštini, potrebi da se ona čuva, održava  i poznaje, kako bi svoje znanje mogli prenijeti i sljedećim generacijama”, rekao je Landeka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *