Крајишници у Чикагу изабрали руководство

Крајишници из Чикага, дијела Индијане и Вискансина окупљени у Удружење крајишких Срба „Прело“ изабрали су ново-старо руководство своје организације. На изборној скупштини која је одржана у недељу 27. јуна 2021. одлучили су да досадашњој управи повјере још један двогодшњи мандат.

На овај корак одлучили су се због тога што је због, противепидемијских мјера, рад удружења био замрзут више од 15 мјесеци. Ова управа већ на почетку новог мандати биће у прилици да надоканди пропуштено. До краја године планирано је неколико манифестација, међу којима су кестенијада, крајишке пастирске игре, обележавање Славе Светог Луке, породични сусрет уз војнички пасуљ и други. Парастотсом 8. аугуста биће одржана комеморација страдалим Србима у хрватским војим опрецијама.

Наредна 2022. година проћи ће у обележавању јубилеја – две деценије организованог дјеловања Крајишника у Чикагу.

Функцију председника Удружења крајишких Срба „Прело“  наставиће да обавља Љубинко Шпегар, потпредседника Милан Бјелановић, секретара Стеван Дошен, благанице Сузана Тесла, уз помоћ чланова Управног одбора Илије Трбојевића, Душка Чучковића, Николе Ићитовића, Љубе Бјелановић и Светозара Данчуо. Чланови Надзорног одбора су Петар Влајнић, Ђуро Половина и Петар Кутлић.

Како је наведено у извештају о раду, и поред тога што није било окупљања и манифестација, успјешно је спороведено неколико хуманитарних акција. Тако су Крајишници из Америке почетком године међу првима упутили помоћ својим земљацима у земљотресу погођеном подручју Баније и Кордуна. Спроведена је и донаторска акција за Спомен-капелу глинским мученицима, Србима убијеним у глинској праволсавној цркви у аугусту 1941, као и неколико хуманитарних акција помоћи инвалидима и талентованој дјеци.

Текст: Светозар Данчуо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *