Srpski matematičari ove godine osvojili 300 medalja

Samo u ovoj godini učenici Matematičke gimnazije osvojili su više od 300 medalja na međunarodnim takmičenjima. Najbolji među njima, dobili su priznanje i od škole. Filip je u školi najbolji takmičar iz informatike, Vuk iz fizike.

“Bio sam na više, ali najbitnija je ta informatička olimpijada koja se održava u Mađarskoj. Prestao sam da brojim odavno, ne mogu više na prste. Sad što se planova tiče u januaru, 7. idem u Kazahstan, na Žautikovsku olimpijadu, pa nakon toga ću da vidim”, planovi su Filipa Bojkovića, učenika Matematičke gimnazije.

Za Vuka Hipa, studenta Fizičkog fakulteta najzanimljivija je Evropska olimpijada iz fizike.

“U principu zbog tipa zadatka koji dolaze, tu sam imao zlatnu medalju”, kaže Vuk.

I Gvozdenova takmičarska godina bila je puna medalja.

“Osvojio sam srebrnu medalju na međunarodnoj olimpijadi u znanju u Turskoj, srebrnu na Žautikovskoj olimpijadi u Kazahstanu, srebrnu na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Turskoj, srebrnu na takmičenju u Pekingu i srebrnu medalju na rumunskom masteru iz matematike“, navodi svoje uspehe Gvozden Lapčević, učenik Matematičke gimnazije.

Najvažnije je podeliti i preneti stečeno znanje, kažu profesori.

“Imamo pozive za 20 velikih takmičenja širom sveta. A da bismo to ostvarili, treba nam novac, trebaju nam ozbiljne pripreme, razni resursi. Ako se svi zajedno u Srbiji udružimo da pomognemo sjajnim učenicima Matematičke gimnazije, onda je to izvodljivo. Mi uvek sanjamo jednu medalju više”, poručuje Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije.

Nadaju se da će i u junu neredne godine upisati novu, sjajnu generaciju učenika.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *