Ivana Tramp je širila istinu o Srbima

Dr Borko Đorđević, čovek koji je operisao prve dame Amerike kazuje nam sećanja na Ivanu Tramp, koja je takođe bila njegov pacijent
Piše: Dr Marko Lopušina

U 73. godini života preminula je Ivana Tramp, prva supruga američkoj bivšeg predsednika Donlada Trampa i majka troje dece. Nađena je mrtva u svojoj kući u Njujorku na dnu stepeništa. Pretpostavka je da je pala i poginula.

-Ivana Tramp je bila slovenskog porekla i učila je Donalda Trampa da razume probleme evropskih Slovena, a i Srba – seća se dr Borko Đorđević, vlasnik Klinike za plastičnu hirurgiju u Palm Springsu, koji je u svojoj karijeri operisao pet pravih američkih dama, Od Beti Ford do Rozalije Karter, a među njima i Ivanu Tramp.

Kada su se Ivana Zelinčkova iz Čehoslovačke i Donald Tramp iz Amerike upoznali sredinom osamdesetih godina, Tramp je bio običan biznismen. Bavio se trgovinom nekretninama, kockarnicama i izgradnjom zgrada. Nije ni sanjao da će postati 45. predsednik SAD.  Rođen je 1945. godine, a prvu visoku funkciju u Republikanskoj stranci dobio je 1987. Tada je Donald već bio u braku sa Ivanom Zelničkovom.,

Ulepšavao prve dame Amerike: Dr Borko Đorđević

Ivana je u mladosti bila sportiskinja navikla na pobede, a na početku starenja nije mogla da istrpi taj poraz njene kože i tela. Potražila je pomoć doktora estetske hirurgije Borka Đorđevića, tada trećeg na listi uspešnih hirurga u Kaliforniji.

-Vi znate doktore kako se teško živelo u zemljama Varšavskog ugovora i pod dominacijom Rusa. Morala sam odatle da pobegnem i evo me sada u Americi, gde hoću da promenim izgled lica, ne da bih se sakrila od ruskih špijuna već da bih bila lepša – rekla je Ivana Tramp doktoru Borku Đorđeviću kada je devedesetih godina došla u prvi posetu njegovoj kinici u Palm Springsu.

U lekarskom dosijeu Ivane Trampa doktor Borko Đorđević, inače republikanac i prijatelj Ronalda Regana, je tada napisao:

„Ivana Trampa. rođena 20. februara 1949. u Čehoslovačkoj. Po zanimanju dizajner. Zaposlena kao potpredsednik u Tramp organizaciji. Ima problem sa starenjem kože lica, vrata i grudi“

Kada su počeli temeljni lekarski pregledi i analize zdravlja Ivane Tramp, ona je u šali pitala dr Borka:

-Zar sumnjate u mene, pa ja sam jedna zdrava evropska žena. Rodila sam Donaldu troje lepe i zdrave dece –  Donalda Juniora  decembra 1977. godine, Ivanku  oktobra 1981. godine i Erika  januara 1984. godine.

-Draga gospođo, neka su vaše deca živa, zdrava i srećna. Mi vas kontrolišemo da nam se tokom operacije ne dogode neželjene posledice – uzvratio je Ivani Tramp doktor Djordjević.

Ivana Tramp je bila nesuđena prva dama Amerike. Bila je pre udaje manekenka, visoka plavuša sa kruponim plavim očima. Imala je tada koščato telo skijašice i duge ruke kao da je odbojkašica, otkrio nam je dr Đorđević.

-Moj problem je lice. Ja sam plaviša svetle puti, nežne kože, koja popušta. Da li možete da je smirite, da ne otkriva moje godine tako lako – pitala je doktora Ivana Tramp.

Pričalo se, naime, da Ivana Tramp pred kraj braka nije bila privlačna svom suprugu, te da se upravo zbog toga podvrgla raznim plastičnim operacijama. Bila je bogata i uspešna poslovna žena. Imala je nadimak Kraljica američkog hotelijerstva, koja nije bila zadovoljna svojom lepotom i svojim celokupnim izgledom.

-Ivana je želela da bute večno lepa kao manekenka, što nije bilo moguće, naročito kada pređeš pola veka života – kaže dr Borko Đorđević.

To joj nije pomoglo u njenom braku sa Donaldom. Ivana Tramp, koja je bila u braku sa Donaldom Trampom od 1977. do 1992. godine, u knjizi „Odgajanje Trampa“ piše da je jednog decembarskog dana 1989. godine znala da je njihov brak prišao kraju.

-Prilazi mi jedna plavuša i kaže:

-Ja sam Marla i volim tvog muža. Voliš li ga ti?

-Gubi se. Volim svoga muža. Nisam se ponela kao dama, ali bila sam šokirana – pisala je Ivana Tramp u svojoj knjizi.

Od Trampa se njegova prave žena Ivana razvela 1992. godine nakon što je otkrivena njegova vanbračna veza sa glumicom Marlom Mejps. Posle spektakularne brakorazvodne parnice Donald je bivšoj gospođi Tramp isplatio 25 miliona dolara.

-Pet godina pre našeg razvoda Donaldu je u Republikansoj stranci bilo predloženo da se kandiduje za predsednika. Ali, onda se dogodio razvod i čitav skandal sa njegovom muškom prevarom. Amerikanke su volele mene, a njega su mrzele, tako da je politička karijera bila na čekanju – ispričala je Ivanka Tramp.

Nakon razvoda Ivana Tramp je s bivšim mužem ostala u dobrim odnosima. I ima o njemu dobro mišljenje.

-Verujte mi – biće sjajan predsednik SAD-a! On bi uvek bio sto posto angažovan, vodio bi pregovore, dogovore baš onako kako to decenijama čini u svojim kompanijama. Donald može da učini ono što ne može niko drugi – rekla je Ivana Tramp u jednom intervjuu.

Promovišući svoju knjigu „Odgajanje Trampa“ u oktobru 2017. godine Ivana je govorila o svom zajedničkom životu sa Donaldom Trampom nazivajući sebe prvom damom:

-Imam direktan broj Bele kuće, ali ne želim da ga zovem zato što je njegova druga žena Melanija tamo. Ne želim da izazivam ljubomoru ili nešto slično – navela je Ivana Tramp.

Na pitanje da li joj je žao što neće imati priliku da od 2017. godine bude prava dama Amerike Ivana Tramp  odgovara:

-Neizmerno sam srećna što ne moram da živim u Beloj kući. To je nešto jako dosadno. U suštini ja sam prva supruga Trampa. Ja sam prva dama, ok. Tu titulu mi niko nikad ne može uzeti.

Dr Borko Đorđević povodom smrti prve žene Donalda Trampa kazuje nam opet da je Ivana Tramp,  koja je bila njegov pacijent, bivšem američkom predsedniku usadila saznanja o Slovenima i o Srbima.

-Ivana Tramp je bila slovenskog porekla i učila je Donalda Trampa da razume probleme evropskih Slovena, a i posebno Srba. Zahvaljujući tome Tramp je i u drugi brak ušao sa Slovenkom. One je bio jedan od retkih američkih predsednika koji je tačno zbao gde je i kakva je država Srbija, ko su Srbi i da su Srbi narod Južnih Slovena. Zhvaljujući Ivani američki predsednik Dionald Trampo u vreme svog mandata imao je razumevanja za Srbe i Srbiju – zaključuje doktor Borko Đorđević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *