Српска свадба за кинеске туристе

Косјерићка села била су међу пионирима сеоског туризма код нас. Овог пролећа отишло се и корак даље – од уобичајене понуде домаћина организовањем традиционалне српске свадбе као интерактивног туристичког пројекта за који су кинески туристи изузетно заинтересовани, у последње време најбројнији страни гости код нас.
Шаролика туристичка група брзо се претворила у свадбену поворку која је кренула по невесту. И сви обичаји су ту, од обарања јабуке, извођења младе, овог пута су биле две, кола, свадбарских песама. У најважнијим улогама – младенци, чауш, барјактар, девер, а са њима и домаћини и гости, који се одлично споразумевају на српском, енглеском и кинеском.
„Веома интересантан пројекат. Управо сам узела јабуку и бацила је преко крова, то је било најзанимљивије. Здраво, живели“, рекла је „млада“ Джанг Јуенсји.
Целу причу осмислило је мионичко Удружење „Весник“ уз подршку Туристичке организације Косјерић и учешћа великог броја људи из косјерићког краја желећи да на туристичкој мапи понуде нешто ново.
„С једне стране је да покажемо како ми чувамо нашу традицију, наше обичаје и то покажемо нарочито страном госту, а с друге стране оно што они сами траже. И њима је досадило само фотографисање, разгледање. И они би да учествују, да се мало играју“, навела је Снежана Јоксимовић, директорка ТО Косјерић.
Жељко Средић из „Гостољубља Мионица“ истакао је да то један нов туристички пројекат, туристичка авантура, где се нуди нешто ново што туристи до сада нису имали.
,,И мислим да им се свиђа и ми смо кренули да то искористимо, а имамо и најаве за неке друге госте, па и домаће из Србије“, рекао је Средић.
У понуди кинских туристичких агенција мионичка свадба је део седмодневне балканске туре, а о инетересовању говори довољно податак да је већ резервисано тридесетак термина све до јесени.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *