Српска оаза у граду опала

Лајтнинг Риџ (Lightning Ridge) је градић у западном делу Новог Јужног Велса удаљен од Сиднеја око 725 км најкраћом рутом. Опал се још увек приватно копа и у самом предграђу града или у ближој околини. Град има више продавница квалитетног опала и накита. Мањи комадићи избрушеног или неизбрушеног опала продају се и на локалној пијаци. Због тога многи ово место називају „градом опала“.  У самом граду налази се базен са топлом водом, која директно извире из земље а која, према сведочењу оних који долазе на базен, има лековита својства. Улаз је бесплатан. У овом делу Новог Јужног Велса изграђене су још три бање а то су: „Pilliga bore“, „Burren Junction bore baths“ и „Goodooga bore baths“ где се може наћи и бесплатно место за кампинг.

Посетиоци обично долазе и ујутро и навече на купање што, према досадашњим искуствима, позитивно делује и на кожу. У близини града нема загађивача природе, нити се користе хемијска средства те многи овај мали градић називају и ваздушном бањом. Туристи овде долазе свакодневно из свих делова Аустралије. Неко долази да опроба срећу у потрази за опалом, а неко да би се одморио користећи предности топле воде и чистог ваздуха. На базену се годинама срећу стари пријатељи и познаници који су увек спремни за разговор са свима који дођу дајући им корисне савете. Уз причу време брже пролази уз потпуну релаксацију. У граду живи 40 Срба, већином пензионера. Некада их је било преко 70. Срећа је што овде сваке године редовно долазе, не само Срби, него и други са простора бивше Југославије и сви се поново нађу на базену, друже се и посећују као некад.

Изворска вода се користи за напајање града и околних фарми. Ко нема ову воду уведену у кућу може да је наточи на посебним чесмама које су веома приступачне за свакога. У задње време општина је уложила већу суму новца за уређење тротоара и зелених површина. Недавно је у граду изграђен и модеран олимпијски базен, нова болница и амбуланта, старачки дом, средња школа, а у градњи је и велики музеј опала. Рекли су нам да и служба „flying doctors“ има приступ овом граду.

Овај град поред наведених погодности има још једну предност за Србе, цркву Светог Ђорђа која се налази пар стотина метара од базена, а где се може добити и смештај у једнособном или двособном црквеном стану. Недељом се пале свеће у цркви, а после тога сви дођу у црквену салу да би попили пиће, кафу и попричали са пријатељима. Дугогодишњи председник мисионарске парохије је Новак Новаковић за кога сви кажу да је вредан, да је способан да на време све организује, да је толерантан и да је човек од великог поверења. Захваљујући томе многи Аустралијанци и припадници других заједница често организују своја весеља овде у нашој црквеној сали. Трећег новембра ове године Новак је поново изабран на исту дужност. Прегурао је седамдесету али му године не сметају да вредно ради, да се дружи са осталима и да увек понуди по који добар савет.

-Мисионарско друштво у Лајтнинг Риџу није велико али још увек се дружимо сваке недеље, разговарамо и договарамо се о свему. Нажалост немамо сталног свештеника. Свештеник повремено долази али ми смо ту сваке недеље и на дане када је црвено слово. Овде имамо само два дечака, Тодора и Стефана које сви волимо. Остало су старији људи али се сви добро слажемо и славимо славе. Код нас долазе Македонци, Хрвати, Бугари, Румуни, Руси и остали туристи који долазе на базен. Сви се добро слажемо и тако нас је увек доста – рекла нам је Мирјана Вујић уз поздраве редакцији Српског Гласа.

По речима Милана Шњеготе, Лајтнинг Риџ је познато место по, за здравље, погодној клими јер је десетинама километара одвојен од фарми где се авионима запрашују усеви. Председник Мисионарске парохије Свети Ђорђе у Лајтнинг Риџу, Новак Новаковић, нам је рекао да је вода у бањи лековита јер има неколико минералних састојака.

-Недалеко од бање налази се наша православна црква Свети Ђорђе. Црквено имање има поред цркве велику салу, један двособан и 2 једнособна стана који издајемо за туристе да би покрили трошкове одржавања. Прота Станиша Остојић служи овде по потреби. Црквена сала за Ђурђевдан буде пуна јер нам тада долазе гости из целе Аустралије. Тада се сервира најбоља храна и свирају наши најбољи музичари. Коло српских сестара слави и своју славу Огњену Марију. Ради добре хране и услуге за празнике нас посећују, не само наши људи него и Руси, Македонци, Аустралијанци и други. Ако неко жели да резервише стан може се обратити лично мени, Новаку Новаковићу на телефон 68292775. Станови су модерно уређени са свим намештајем, кухињом, суђем, фрижидером и ТВ и клима уређајем – позива све заинтересоване Новак Новаковић.

У граду је изграђен и велики трговински центар ИГА, бензинске пумпе, пошта, специјалне продавнице за опал и остало. Овде долазе људи из свих делова Аустралије да пробају срећу у проналаску драгог камена црног опала који је познат у свету. Сваки рудар  може да закупи 2 рудника 50X50 метара.

-Колико се сећам, за један рудник је годишња регистрација $354 плус бонд као гаранција за затрпавање рупе од $850 и ако све буде у реду бонд се враћа. По мојим подацима у овом граду је живело 72 Срба кад је основана црквена парохија а данас их има око 40. У околини града нема загађивача природе. Бања је отворена 24 сата и има тушеве, свлачионице и тоалете. Општина редовно одржава ову бању, чисти и мења комплетну воду. Кориштење бање је бесплатно. Вода долази са око 50 метара дубине. Температура воде варира али је веома пријатна за тело. Превоз за Дабу, Оринџ и Сиднеј добро функционише – објашњава Новак.

Нашег познатог кошаркаша, Драгу Бањца, који је дуго година играо за репрезентацију Француске упознали смо на базену. Након пријатног разговора позвао нас је да га посетимо у Менлију (Сиднеј) где живи са супругом Коби. Вели прошао је свет као спортиста и Аустралију уздуж и попреко и има шта да нам исприча. Рекао нам је да је први пут дошао у Лајтнинг Риџ да би што више сазнао о црном опалу. Упознао је Војислава Борковића и редовно га посећује. Војислав је тог дана на Свету Петку прославио свој 81. рођендан.

Драго нам је рекао да вода њему и супрузи много помаже да се опусте и да се добро осећају. И Драган Кељин се прикључио нашем разговору.

-Долазим овде око 10 година и то сваке године по 2 до три недеље јер волим мир и тишину. Ова вода ми је помогла око проблема у леђима и вена. Вода ми је помогла да нестану болови у леђима. Имам намеру да се преселим овде јер се овде одмарам и психички и физички – рекао нам је Кељин.

Павлина и Тодор Томески су пореклом из Македоније. Прошлог месеца боравили су у црквеном стану цркве Светог Ђорђа. Рекли су нам да су веома задовољни са станом, да им клима и вода у Лајтнинг Риџу у сваком погледу одговара. Наш познати музичар Цветко Вулеташ са супругом Вером боравио је у двособном црквеном стану.

-Долазимо у бању од 1993. године. Корисно је доћи 2-3 пута годишње по 2-3 недеље. Према нашем искуству корисно је то за здравље и за све коштане болести. Вода извуче прљавштину из тела која се кристализује у зглобовима и боли. Ако је хладно треба пазити да се не прехладите – каже Цветко.

И на крају да кажемо да смо се веома пријатно осећали у Лајтнинг Риџу, да смо склопили нова познанства и кренули на пут одморни и добро расположени.

Текст и фото: Никола Јовић/Српски глас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *