Oni su ponos Srba u Kanadi!

Profesor dr Tomislav Terzin, Angelina Račić i profesor dr Miloš Popović izabrani su za ličnosti godine srpske dijaspore u Kanadi, koje traditionalno bira  Biografija dijaspore i srpskadijaspora.tv iz Toronta.

Tomislav Terzin je doktor biologije i profesor univrrziteta u Kalgariju. Njegova specijalnost je genetica i mikro biologija koje kao naučne discipline vezuje za Bibliju. Biblija je po njemu softver, dok je funkcionisanje ćelija i organa i organizama – hardver. Profesor Terzin je izuzetno popularan na društvenim mrežama i njegove emisije imaju stotine hiljada i miliona pregleda. Od 16 serija predavanja koje je održao, osam je bilo u Torontu. Poslednje je bilo ove godine na temu “Od nauke do Boga”.

Ove godine mu je izašla i knjiga “Šta je čovek, te ga se opominješ”.

Angelina Račić, finansijska analitičarka iz Toronta, je predsednica humanitarne organizacije “Srbi za Srbe Kanada”. Ova organizacija je ostvarila niz humanitarnih akcija 2022. godine u kojima je skupljeno oko 200 hiljada dolara za naše ljude u Srbiji, Kosovu i Republici Srpskoj. Akcije poput Trojka iz Bloka, Palačinka Party i slične su originalni način na koji ova organizacija na čelu sa gosodjom Račić prkuplja sredstva za pomoć najugroženinim ljudima.

Dr Miloš Popović direktor Instituta KITE pri Toronto Rehab centre u najvećem kanadskom gradu. Ovaj Institut je svakako najveća ustanova ove vrste i najnapredniji rehabilitaciona Institut na svetu. KITE (Knowledge, Innovation, Talent, Everywhere) je vodeći svetski centar za rehabilitaciju koji okuplja nekoliko stotina istraživača i naučnika iz oblasti vezane za rehabilitaciju.

Pri KITE je završen centar za neuroplante u kome radi 60 naučnika sa timovima studenata koji se bave tehnologijama za neuro proteze i neuro moulacuiju kako bi pomogli pacijentima koji su preživeli šlog, Parkinsonovu bolest, povrede kičmene moždine, kao i lečenju depresije.

Ove godineje pod rukovodstvom Miloša Popovića pokrenut projekat Fajber  koji se bavi tehnologijama koje se integrišu u tekstil i mere fiziološke signale kod pacijenata. Pomoću tih tekstilnih materijala se prikupljaju infoirmacije potrebne za dijagnostiku bolesnika koji tako ne mora da bude u bolnici i može da bude praćen kod kuće.

Medju predloženima ove godine u užem izboru su bili i Žarko Brestovac iz Srpske Nacionalne Akademije, Zlatko Šarčević – Nevidljivi heroji, Ljubiša Bajić – Artificial intelligent, Saša Rajšić – U of T, Snežana Ivković – predsednica udruženja “Desanka Maksimović” i autor knjige “Hodočasnica Vode”, Nemanja Stanković – autor dokumentarca “My Friend Tommy”, Predrag Stojković, predsednik organizacije “Mali svet Kanada”, Dragana Varaklić – predsednica KUD “Oplenac” i Biljana Vujičić.

Žiri je bio u sastavu Biljana Tucakov, Novo Čolić i Nenad Stanković. Svečana dodela plaketa održaće se u drugoj polovini januara u Torontu.

Izvor: Srpska dijaspora TV

One thought on “Oni su ponos Srba u Kanadi!

  • 28. децембар 2022. at 00:45
    Permalink

    Fantastične reportaže,razne zanimljivosti,iz svega se očituje profesionalnost kako u odabiru tema tako i u stilu pisanja.Primer koji treba slediti.(Svetozar Gunić fotoreporter)

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *