Српска деца игром и песмом одушевила у Италији

Сваки родитељ чини све да своје дете види насмејано и срећно, а такви су били малишани на Трећој смотри дечијег фолклора у Италији, у организацији Савеза Срба у Италији, чији је домаћин ове године била СКСО Kруна. До последњег места испуњен театар Auditorium Comunale Марано пленио је емоцијама.
Смотру су отворили малишани допунске српске школе Свети Сава на пункту Скио на челу са учитељицом Иваном Марјановић песмом Деца су украс света, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Лидија Младеновић, чланица удружења „Круна“ и аутор програма Треће дечје смотре фолклора.

Сваки од КУД-ова, на свој начин и у својој интерпретацији, држао је пажњу одушевљене публике. У различитим кореографијама представили су се ССКУД Хомоље из Креаца, КУС Дуга из Монтекиа, КУД Слога Вићенца Басано дел Грапа, КУД Понтес-Мостови из Трста, КУД Јелек из Арзињана, удружење Слога српске дијаспоре из Удина, а малишани Круне затворили су смотру премијерним извођењем игара из Владичиног Хана, у кореографији аутора Драгана Павловића Весели жбун.

Иако далеко од родног краја православна вера је дубоко у срцу, а то је показала најмлађи појац српске православне цркве Свети Лука у Вићенци мала Јулија Лазић у маестралном извођењу песме Света Анастасија, док се Сара Милосављевић представила рецитацијом песме Отаџбина Војислава Илића. Песму Густа ми магла извео је фантастични Марко Тривунчевић.

Гости манифестације били су плесачи школе Stagedoor ASD Скио, а подршку својим присуством и овога пута дао је проторејер Далибор Ђукић. Није изостао ни почасни конзул Леандро Кјарели из Фиренце, као ни градоначелник Скиа, Валтер Орси.

Председник Савеза Срба у Италији Душан Алексић, присутнима је пожелео да српска школа Свети Сава у наредним годинама броји све више ђака, док је председник СКСО Круна Бобан Петровић даровао малим поклоном све учеснике програма у знак сећања на овај дан. Великом поруком мира, у знак обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата сви малишани послали су целом свету из овог малог места. Дружење се након уметничког програма, уз музику наставило у месту Зане.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *