Српкиња међу бесмртним композиторима

Највећa светска издавачка кућa специјализована за класичну музику Boosey & Hawkes (БХ) објавила је данас на велика звона вест да је српско-канадска композиторка Ана Соколовић постала члан њихове породице.

Ова кућа која постоји већ два века, поседује каталог музичких ауторских права који укључује дела истакнутих композитора као што су Стравински, Барток, Копланд, Бритн, Прокофјев, Штраус, Рахмањинов… У 21. веку наставили су да објављују оно најбоље у савременој музици и имају ексклузивне уговоре са водећим међународним класичним композиторима данашњице, као и легендама џеза.

Ана Соколовић није крила одушевљења што је постала део породице Boosey & Hawkes:

“Бити окружен невероватним композиторима који су ми били идоли, личи ми на сан”.

Симфонијски оркестар Монтреала је најавио још једну важну вест у вези Ане Соколовић, а то је да ће она бити њихов стални члан у наредне три сезоне… Коментаришући стваралачки опус Соколовићеве, потпредседник “Boosey & Hawkes” Стивен Ланкенау рекао је:

“Одмах су ме привукли интелигенција и духовитост којим одише Анина музика. Њени радови сажимају богата искуства која се повезују са публиком на дубоко емотивном нивоу. Са сваким делом она истражује нешто ново, а ја се радујем тој њеној знатижељи преточеној у музику”.

Живописно музичко стваралаштво Ане Соколовић, истиче се даље, надахнуто је балканским фолклором и његовим асиметричним ритмовима урамљеним у класични балет и позориште. У Канаду је дошла током грађанских ратова у Југославији и то је описала као судбински тренутак своје каријере. Тада је почела сарадњу са “Queen of Puddings Music Theatre”, које јој је наручило прве опере, као и са “Société de musique contemporaine du Québec”, који јој је посветио омаж за 2011-2012. са више од 200 извођења широм Канаде.

Анине четири опере су извођене од Монтреала до Сан Франциска, од Луксембурга до Хановера. Њена прва опере “The Midnight Court” изведена је у “Royal Opera House, Coven Garden”. А сада већ чувена канадска а капела опера “Свадба” за шест женских гласова на српском језику из 2010, изведена је у “Опера „Филаделфија“, “Сан Францисцо Опера”, “Festival d’Aix-en-Provenc.е”

Француски “Монд” је “Свадбу” описао као минијатурни пролећни обред који је изумео универзалну фонетку људског срца. Ана је добитница две ЈУНО награде, највећем музичком признању Канаде пандам Гремију, за “Класичну композицију године”. Прошле године за “Golden Slumbers Kiss Your Eyes”, очаравајући циклус имигрантских песама и успаванки за контратенор, хор и оркестар, а ове за композицију Евта, концерт за виолину и велики ансамбл.

Тренутно компонује “Old Fools”, нову оперу за “Canadian Opera Company”, чија је премијера заказана 2022.

“Boosey & Hawkes” је глобални издавач, са канцеларијама у Њујорку, Лондону и Берлину и мрежом агената у свим већим земљама који промовишу музику и настоје да утичу на уметнички укус публике. Настао је спајањем два велика породична предузећа из 1930. године, “Boosey & Company” основаним 1760. и Hawkes & Son основаним 1865. године.

Извор: Нова.рс/Сузана Судар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *