Dok sam direktor Sveti Sava neće biti uklonjen!

Direktorica JU Gimnazije Kotor Slavica Stupić poručila je da slika Svetog Save neće biti uklonjena ni za milimetar dok je ona na čelu te gimnazije.

Ona je to saopštila povodom naloga Uprave za inspekcijske poslove da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save koja se nalazi u kabinetu crnogorsko, srpsko, bosansko hrvatskog jezika i književnosti, te da će u suprotnom preduzeti upravne mjere i radnje iz nadležnosti ove inspekcije.

U nalazu Prosvjetne inspekcije, između ostalog, stoji i da prema „članu 83 stav 1 tačka 14 istog Zakona, propisano je da se direktor javne ustanove može razriješiti, ako dozvoli političko organizovanje i djelovanje ili religijsko djelovanje u ustanovi javnog obrazovanja“

Stupić je pojasnila da je juče poštom stigao Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru u kojem se kaže sljedeće:

“ …ukazujem v.d. direktorici Slavici Stupić da u roku od tri dana od dana uručenja Zapisnika, ukloni sliku Sv. Save koja se nalazi u kabinetu CSBH jezika i književnosti br. 201, jer isto nije u skladu sa članom 5 stav 1 i 2 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, te da me u daljem roku od tri dana pisano obavjesti o ishodu preduzetih mjera. U suprotnom, preduzeću upravne mjere i radnje iz svoje nadležnosti“.

Danas je održano i Nastavničko vijeće u kotorskoj Gimnaziji, nakon što je stigao zapisnik, a njihov stav je da sliku, ni u kom slučaju, ne treba pomjerati, jer bi, kako kažu, tako nekome mogle zasmetati i slike Njegoša i drugih književnika i prosvetitelja.

„Takođe ističem da , ni na nedavno održanoj sjednici Savjeta roditelja, niko od prisutnih nije imao bilo kakvu primjedbu na vjersku ili nacionalnu ugroženost učenika u Gimnaziji u Kotoru. Moj lični i profesionalni stav je kristalno jasan: slika Svetog Save, dok sam ja na čelu Gimnazije, neće biti pomjerena ni za milimetar“, saopštila je Stupić.

Ona je podsjetila i da se ta slika, prema riječima jednog od bivših direktora, Mirka Maslovara, nalazi u tom kabinetu punih 38 godina, a da je ona na tom istom mjestu i zatekla kada je imenovana za VD direktorice.

„Član 83, stav 1, tačka 14 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju na koji se poziva Uprava za inspekcijske poslove, a tiče se mogućnosti razrešenja direktora ukoliko dozvoli političko organizovanje i djelovanje ili religijsko djelovanje u ustanovi javnog obrazovanja, u ovom slučaju apsolutno nije primjeren , jer nijedan od mojih prethodnika nije bio razriješen zbog te slike, niti je ijedan inspekcijski nadzor za CSBH jezik i književnost ikada ustanovio da ta slika ugrožava djecu, te da se zbog nje osjećajuneprijatno“, kazala je Stupić.

Kao najbitnije, ističe ona, ni član 5 opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju apsolutno nije prekršen, jer nije u pitanju religijsko djelovanje, već se radi o uramljenoj kopiji slike Svetog Save, a ne ikoni.

Ta slika, objašnjava Stupić, stoji u pomenutoj učionici potpuno u kontekstu, kao sastavni dio edukativnog materijala koji se koristi u nastavi CSBH jezika i književnosti, kao uostalom i slike mnogih drugih književnika i prosvetitelja.

Posebno ističem, da se ni u jednoj drugoj učionici ne nalazi slika Sv. Save, već slike, plakati i posteri, a koji se tiču nastavnog predmeta koji se izučava u svakom od kabineta“, navela je Stupić.

Stupić je članica Predsjedništva Prave Crne Gore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *