Evo odakle su sve Srbi došli u Šumadiju

Stanovništvo Severne Srbije, kako se nekada ovo područje zvalo, u narodu se zovu Šumadinci, žive između Morave na istoku, Kolubare na zapadu i planina Crnog Vrha, Kotlenika i rudnika na jugoistoku, jugu i jugozapadu. Prema istorijskim podacima, jedna je od etnički najraznovrsnijih oblasti Srbije.

Šumadija je ime dobila po gustim i neprohodnim šumama, koje su naročito primetne i guste bile tokom 16. i 17 veka. O ovim šumam mnogo se govorilo u literaturi, ali i narodnim predanjima, a u toj svoj obimnosti odežale su se sve do 19. veka.

Prema istraživanju Jovana Cvijića, za koje postoji i mapa, u granicama Severne Srbije ima gotovo 90 odsto doseljeničkih rodova, koji pripadaju različitim etničkim grupama.Crvenom bojom označeni su dinarski doseljenici sa starincima. Zelenom doseljenici sa Kosova, Metohije i prizrenske oblasti, žutom doseljenici iz južno moravskih u vardarskih oblasti. Plava boja označava timočko-braničevsko stanovništvo, crvena šopsko ili torlačko stanovništvo. Crnim tačkama označeni su Srbi koji su se doselili iz oblasti preko Save i Dunava, dok siva boja označava Vlahe.

Najmnogobrojniji su dinarski doseljenici, a manji procenat je doseljenika iz drugih južnoslovenskih oblasti. Kako je Cvijić pisao, ovo raznoliko stanovništvo Šumadije, izmešalo se, saživelo i izjednačilo, pa je tako stvorena etnička grupa Šumadinaca sa karakterističnim psihičkim osobinama.

–Ono što danas naročito pada u oči u karakteru Šumadinaca jeste nešto jako, smelo, velika aktivnost i zdravi živci. Mnogi od njih su sposobni, izgleda, da uspeju u svakom preduzeću. Retke su inertne prirode. Sve više se javljaju ličnosti velike volje. Strani posmatrač bi imao utisak, da svi napreduju sa neukrotljivom upornošću i žilavošću. Kruti tradicionalizam skoro je sasvim iščezao. Svi se prilagođavaju novim načinima života. Ovde je manje govora, manje pesama i epskih sklonosti nego kod čistih dinarskih ljudi… – pisao je Jovan Cvijić o Šumadincima.

Isticao je i njihov “ zdrav razum, meru i smisao za stvarnošću“ ističući kako oni umeju da procene pravično i bez srdžbe događaje i stvari, kada su potpuno upoznati sa istim.

–Seljaci se često odlikuju osećanjem mere, koje ređe imaju njihovi školovani sunarodnici – pisao je Cvijić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *