Србин који је живот посветио Абориџинима

Сретен Божић Вонгар, родом из Трешњевице код Аранђеловца, први бели човек међу аустралијским Абориџинима, Динго господар и светски познат писац. Филм о њему награђен је Гран пријем на 65. београдском филмским фестивалу.

„Уникатан човек који се не среће пуно пута у животу“, тврди Андријана Стојковић.

У Аустралију из Аранђеловца одлази за бољим животом. Трагајући за послом у пустињи Танами изгубљеног, жедног и изгнемоглог проналази га припадник Абориџинског племена. Сретен Божић добија име Б.Вонгар и започиње племенски живот.

ДИНГО ГОСПОДАР: Божић са својим омиљеним псима

„Почео је да примећује како се бели људи, односно Енглеска и Аустралијска влада односе према Абориџинима, како их третирају и то је почело да му смета и одлучио је јавно да проговори. Објавио је текст у локалним новинама који говоре о том лошем третману према Абориџина и како је више писао о њима то је имао више проблема са властима и полицијом“, за РТС прича редитељка Андријана Стојковић.

Због тога доноси одлуку да се повуче. Са супругом Думалом добија двоје деце. Наизглед миран, његов живот се окренуо, због свог писања власти га протерују, а његовој породици губи сваки траг.

„Онда се догодио циклон Трејси, баш на Божић, који је разорио град Дарвин и околину а они су живели баш тамо. Годинама је трагао за њима. Успео је да нађе траг своје жене Думале која је виђена пре нестанка негде у једном селу, али деци никада није ушао у траг“.

Његова породица данас су Динго пси, у које се по Абориџинским веровањима сели душа покојника. Упркос свему Вонгар постаје светски познат писац, у Аустралији његове књиге налазе се међу школским лектирама а на српски језик преведен је тек пре неколико година. Андријана Стојковић исправља грешку, о Динго човеку снима документарни филм.

„Моја идеја или жеља када сам направила филм, што се испоставило касније као нешто што функционише јесте да када људи погледају филм да се још више заинтересују за Вонгара. После премијере много познатих и непознатих људи ми се јавило да кажу како су целу ноћ тражили нешто о Вонгару јер је јако занимљива прича“, задовљно закључује редитељка.

Идеја о снимању настала је давне 2005. године да би до екранизације дошло тек тринаест година касније.

„Потрага за новцем је трајала дуго зато што је свима било чудно зашто ми снимамо филм о овом невероватном човеку“, истиче Адријана Стојковић.

Филм никог не оставља равнодушним, о чему сведочи и Гран при на 65. београдском филмском фестивалу. Сретен Божић данас има 86.година, живи у складу са природом и самим собом, далеко од цивилизације и родне Трешњевице код Аранђеловца.

Ево једне од многобројних емисија посвећених Сретену Божићу, човеку који је свој живот посветио Абориџинима. Погледајте!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *