Србија враћа Титове дугове

Србија је данас из буџета исплатила тачно 11,5 милиона евра, а за шест дана исплатиће још 69,7 милиона евра, и све то по основу зајмова које су Титови премијери узимали од светских кредитора током седамдесетих и осамдесетих година. Реч је о делу кредита који су Милка Планинц и Веселин Ђурановић узимали у време бивше СФРЈ од Париског клуба и Светске банке, а чија последња рата доспева 2041. односно 2031. године.

На наплату је дошло 11,9 милиона евра по основу зајма од Светске банке, односно њеног огранка Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) и то: 9,4 милиона евра по основу главнице и 2,18 милиона по основу камате. За седам дана Србији на наплату долази додатних 69,74 милиона евра кредита узетог пре 40 година од Париског клуба поверилаца.

Србија је, иначе, током ове године, плаћала и кредите које је узимала од Кувајта у периоду од 1984. до 1989. године, а реч је о тачно 20,2 милиона евра.

Резултат слика за враћамо титове Ð´ÑƒÐ³Ð¾Ð²ÐµУ Народној банци Србије потврдили су наведене и нагласили да наша земља у овој години мора да отплати нешто више од 202 милиона евра дугова из периода седамдесетих и осамдесетих година двадесетог века. У централној банци су додали и да по основу старих дугова Србија редовно отплаћује и обавезе према Кувајту и Кини.

Током седамдесетих и осамдесетих година Србија се задужила за укупно 8,8 милијарди евра. Од Париског клуба смо добили 3,8 милијарди долара, од Лондонског 2,2 милијарде… Претходних година у просеку смо враћали по око 250 милиона евра, а ове године на наплату долази скоро 230 милиона.

Највише дугујемо Париском клубу – 1,09 милијарди евра код кога се као република пре четири деценије задужила за укупно четири милијарде евра. На другом месту је Светска банка (700 милиона евра) односно њен огранак ИБРД, који нам је у истом периоду одобрио 1,8 милијарди, а кредите ћемо још дуго отплаћивати и Кини (15,9 милиона) и Кувајту (253,1 милион).

Последњи долар Хрвати су Париском и Лондонском клубу исплатили пре десет година. Хрватска је Париском клубу отплатила последњу рату од 192 милиона долара 2008. године, а Лондонском клубу рату од 78 милиона, годину дана касније. Последњу рату од укупно 525 милиона долара Словенци су исплатили 1995. године, потврдили су нам у тамошњој централној банци.

Фото/табела: РАС/РС Србија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *