Срби у Америци траже од Трампа санкције за Ђукановића

Пише: Светозар Данчуо

Од америчке администрације Српска народна одбрана (СНО) у Америци очекује да хитно интервенише и заштити верске слободе верујућег народа Српске православне цркве као и свих других верских заједница у Црној Гори и региону. Истиче се то у писму којег је најстарија организација Срба у Америци недавно упутила Америчком председнику Доналду Трампу. Амерички Срби широм Сједињених Држава, наводи се даље, подигли су глас у знак подршке својој браћи и сестрама у Црној Гори, који су сада изложени једном антидемократском и диктаторском закону. Овај закон омогућава црногорској држави да присвоји вековне светиње четири православне епархије у Црној Гори.

Ваша Администрација је имала храбрости да промовише верске слободе широм света, па зато Српска народна одбрана у Америци тражи да уведете санкције председнику Милу Ђукановићу и влади Црне Горе, или да употребите друга средства која су Вам на располагању, ако се овај драконски закон одмах не укине, захтева се у писми којег су потписали председник СНО Небојша Живковић и сектетари Петко Петровић и Добрана Комненић.

У образложењу се наводи да је у раним јутарњим сатима 27. децембра 2019. Скупштина Црне Горе изгласала је Закон о слободи вероисповести или уверење о правном положају верских заједница. Мило Ђукановић, председник Црне Горе потписао је следећег дана овај закон. Иако црногорска влада наводи да тај закон промовише верске слободе, очигледна намера владајуће Демократске партије социјалиста јесте да преузме и присвоји храмове Српске православне цркве и да их преда непризнатој “црногорској православној цркви.“  Ову “црногорску цркву“ предводи рашчињени свештеник. 

Правни стручњаци и верски великодостојници су већ говорили против овог закона који, између осталог, дозвољава конфискацију цркви и манастира који су изграђени пре 1918. године, а који немају евиденцију о власништву. Патријарх Васељенски и Цариградски Г. Вартоломеј одбио је сваку могућност да ће дати самосталност такозваној “црногорској православној цркви“ и послао лично писмо у јуну 2019. председнику Ђукановићу упозоравајући га на опасне последице које ће закон имати на целу Православну цркву.

Српска народна одбрана је једна од најстаријих српско-америчких организација, коју је 1914. године основао Михаило Пупин, познати светски научник и филантроп. Пупин је био блиски пријатељ америчког председника Вудроа Вилсона и заговорник јаких односа између српског народа и Сједињених Америчких Држава.

Насловна фотографија: Небојша Живковић, председник СНО

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *