Споменко живот дао за Озрен

У Бањалуци је синоћ представљена књига “Споменко и Озрен” аутора Милета Савића, која говори о Споменку Гостићу, најмлађем борцу Војске Републике Српске погинулом у одбрамбено-отаџбинском рату, као и о љубави тог дечака према планини Озрен и родном селу. Аутор књиге Савић је о животу и погибији Гостића раније снимио документарни филм “Споменко на вечној стражи”.

Чланови породице, некадашњи саборци и поштоваоци, нешто раније, положили су венце и одали почаст најмлађем борцу Војске Републике Српске на месном гробљу Горњи Улишњак у федералној општини Маглај. Парастос је служио свештеник Владимир Кукић, који је истакао значај посете гробу Споменка Гостића који је погинуо пре 26 година. Он је нагласио величину Споменкове жртве, те указао и на обавезу да од заборава буде сачувана његова жртва и свих који су своје животе уткали у темеље Републике Српске.

Аутор документарног филма „Споменко на вечној стражи“ Миле Савић изразио је задовољство што су после пројекције филма од заборава сачувани лик и дело Споменка Гостића.

-Кажу да човјек умире када и посљедња особа престане да о њему прича, тако да захваљујући филму о Споменку али и новој књизи `Споменко и Озрен`, мислим да ће он вечно да живи – рекао је Савић.

Он је појаснио да је у књизи писао о прeдратном животу људи на овим просторима, али и о Споменковој дечачкој љубави према планини Озрен, да би будући нараштаји научили шта значи бити добар и честит човјек, како се воле завичај, обичаји и отаџбина. Обнову Гостићевог споменика организовали су чланови Удружења „Насљеђе“ из Бијељине.

Петнаестогодишњи Споменко Гостић је након смрти мајке и погибије баке 1992. године остао сам и прикључио се борцима Војске Репулике Српске у свом селу Јовићи, гдје је развозио храну и извлачио рањенике. Погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од Јовића, на Озрену. Сахрањен је на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака.

One thought on “Споменко живот дао за Озрен

 • 22. март 2019. at 06:47
  Permalink

  Autor knjige „Spomenko i Ozren“ i dokumentarnog filma „Spomenko na vječnoj straži“ Mile Savić večeras na promociji knjige rekao je da će sva novčana sredstva od prodaje knjige (košta 10 KM) ići će u novčani fond za izgradnju dostojnog spomenika Spomenku. Mile je rekao da je idejno rješenje Spomenika završeno, našao je vajara koji će ga uraditi, samo je li i uvijek novac problem. Vladika Zvorničko-tuzlanski dao je svoj blagoslov i odobrenje da spomenik Spomenku Gostiću bude postavljen na njegovom Ozrenu, u duhovnom centru svih Ozrenaca, u porti manastira Ozren.
  Da li bi mi svi htjeli novčanim dobrovoljnim prilozima u skladu sa svojim mogućnostima da pomognemo Miletu Saviću da tu ideju novčano zatvori i realizuje?
  Da vas čujemo?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *