Сећање на дечака хероја!

На данашњи дан (20. марта) 1993. године престало је да куца срце храброг дечака из Републике Српске, Споменка Гостића. Био један од оних који улазе у историју.

Фотографија корисника Војска Републике СрпскеРођен је 14. августа 1978. године у Добоју, а до рата је живео са мајком у селу Јовићи, окруженом насељима са већинским муслиманским живљем. Мајка му је изненада умрла, а он је остао сам да живи са баком. Она, међутим, недуго затим гине од гранате испаљене од стране муслимана на село Јовиће, након чега наш јунак остаје сироче, објављено је на фејсбук страници Meet the Serbs.

Већ почетком рата, Споменко се пријавио као добровољац у војску Републике Српске, чији борци су га штитили и бринули се о њему, а он им је коњским колима доносио храну, од рова до рова. Једном приликом бива рањен, улетевши у минско поље, али се веома брзо вратио војсци и својим задужењима. Тог 20. марта 1993. године, журећи кући да из пећи извади хлеб који је пекао да нахрани своје пријатеље војнике, гине на Озрену од гранате испаљене са муслиманске стране заједно са још пет српских војника.

У рату је изгубио све: породицу, дом, детињство и, на крају, живот. Саборци га памте као невероватно храброг и вредног дечака, а остаће забележено да је одбио понуду једне српске породице из Француске да га усвоји и одведe да живи са њима. Споменко је, захваљујући се, том приликом рекао:

„Нећу да будем дезертер и да остављам свој народ кад је најгоре. Бићу овде до краја, док не дочекамо мир и слободу, а онда… видећемо.“ Споменко је посмртно одликован Медаљом заслуга за народ. Српски јуначе, нека ти је вечна слава!

One thought on “Сећање на дечака хероја!

 • 21. март 2019. at 07:13
  Permalink

  Sokole, ako može objavi i ovo uz slike sa promocije u grupi Branioci Vozuće, i drugim grupama.

  Večeras na dan Spomenkove pogibije, u Banja Luci promovisana je knjiga o Spomenku. Bio na promociji…
  Autor knjige „Spomenko i Ozren“ i dokumentarnih filma „Spomenko na vječnoj straži“ Mile Savić večeras na promociji knjige rekao je da će sva novčana sredstva od prodaje knjige (košta 10 KM) ići će u novčani fond za izgradnju dostojnog spomenika Spomenku. Mile je rekao da je idejno rješenje Spomenika završeno, našao je vajara koji će ga uraditi, samo je li i uvijek novac problem. Vladika Zvorničko-tuzlanski dao je svoj blagoslov i odobrenje da spomenik Spomenku Gostiću bude postavljen na njegovom Ozrenu, u duhovnom centru svih Ozrenaca, u porti manastira Ozren.
  Da li bi mi svi htjeli novčanim dobrovoljnim prilozima u skladu sa svojim mogućnostima da pomognemo Miletu Saviću da tu ideju novčano zatvori i realizuje?
  Da vas čujemo?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *