Spomenik i plato cara Dušana kod Crkve sv. Marka

Tek delimično rekonstruisan i uređen plato kod Crkve Svetog Marka, na kome je pre nekoliko godina podignut spomenik patrijarhu Pavlu, čiji izgled je izazvao polemiku, dobiće još jedno obeležje – spomenik caru Dušanu.

Inicijativu za podizanje ovog spomenika podneo je predsednik Privremenog organa Beograda, Aleksandar Šapić. Na toj sednici, između skoro 200 tačka, što u skraćenoj, što u redovnoj proceduri naći će se i davanje saglasnosti za zaključivanje ugovornih sporazuma za tunel od Ekonomskog fakulteta do Palilule i za gradnju infrastrukture na Makiškom polju, novi rebalans gradskog budžeta, kao i nekoliko tačaka o podiznanju spomenika i imenovanju ulica i platoa. Plato ispred Crkve Svetog Marka biće upravo nazvan po caru Dušanu, što je takođe Šapićeva inicijativa.

Deo ovog platoa delimično je sređen pre nekoliko godina (pešačka staza i zelenilo na prostoru na kome se nekada nalazila taksi stanica pored tramvajske okretnice). Kada su ti radovi završeni, bilo je najavljeno da će se ubrzo pristupiti uređenju ostatka platoa (deo platoa bliže crkvi), ali se to do danas nije dogodilo.

Kada je reč o spomenicima, na dnevnom redu je i predlog za podizanje spomenika Milunki Savić na uglu ulica Braće Jerković i Meštrovićeve u naselju Braće Jerković. Ova parcela, kako se navodi, bila bi formrana kao park sa novoizgrađenom zelenom površinom. Predlog je i da se podigne bista književniku Skenderu Kulenoviću u parku Kalemegdan pored biste Ivanu Goranu Kovačiću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *