Перунике за капларе-јунаке на Грађанику

На слици може бити: споменик и текстНа Грађенику, брду изнад Кадине Луке погинуо је 25. новембра 1914. године ђак поднаредник Милорад Масаловић Сена, син пуковника Миладина Масаловића из 8. пука I позива, док је неколико ђака било рањено. Сена је био најмлађи међу ђацима капларима, рођен је 1896. у Прокупљу. Шести разред гимназије завршио је у Ваљевској гимназији 1911/1912. године.

Одмах након положене матуре 1914. године у Крагујевцу, постао је добровољац и учествовао у Церској бици. Недељу дана по доласку у IV прекобројни пешадијски пук, као вођа извиђачке патроле на Грађенику, смртно је погођен. Војници су га сахранили на месту погибије.

Баке и мајке садиле су перунике на ливадама Грађеника, указујући тако част палим јунацима на овом месту, али и као спомен на другу изгинулу младост. Можда су, бринући о дивнoм цвећу љубичасте боје, призивале своје погинуле синове чије кости су остале далеко од родне куће, у безименим беспућима. Мајке и баке су гајиле перунике на рововима – гробовима ратника, а грађани Кадине Луке су 1985. године подизањем споменика изразили вечиту захвалност јунацима Колубарске битке речима:

„Незнани путниче, кад случајно минеш поред овог светог заједничког гроба, знај овде су нашли вечно уточиште највећи јунаци данашњег доба“.

Текст: Мира Којић/Фото: Сена Масаловић, место његове погибије и скроман споменик на Грађенику.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *