Спас за Србију рецепт са Исланда

Београђанин Бранко Драгаш, познати  економиста, банкар, аналитичар економских светских прилика, човек који је предвидео велику економску кризу 2008. године,  један је, без сумње, од најбољих познавалаца кретања на светском тршишту. На својој интернет странци објавио је текст у коме подробно објашњава шта чека свет наредних година, али и Србију и шта учинити да спасимо државу и народ. Ево његове анлаизе светских економских кретања и осврта на нашу земљу:
„Шта се дешава на светском тржишту? Потребно је прво да разумемо геостратешка економска кретања како бисмо ми знали шта нас чека и шта нам је чинити када срушимо овога зликовца и манипулатора са власти и када му буде суђено за велеиздају државе, кршење устава и све увреде које је изговорио на рачун нашег народа.
Најављивао сам годинама унапред да стиже велика економска криза, која је избила као пуцање хипотекарног балона у САД 19. августа 2007. године, која се наредне 2008. године претворила у финансијску кризу која је запретила да ће да потпуно разори толико хваљени неолиберални капитализам.
Суштина неолибералног капитализма, пишем о томе две деценије, састоји се у томе да они који су богати буду још богатији, док они који су сиромашни постају још сиромашнији.Такав тоталитарни систем води у потпуни нестанак средње класе, која је генератор агрегатне тражње, па како нема те тражње, јер је средња класа пропала, онда нема ни привредног развоја што се најбоље може видети из следећих показатеља за САД. Раст БДП-а за поједина раздобља су следећа: 1890 до 1948 – 1,1 одсто, 1948 до 1972 – 2,6 одсто, 1972  до 2015 – 0,4 процента. Из ових званичних података видимо да је најмањи привредни развој био у периоду 1972-2015. године.

Резултат слика за исланд
КАО НА ДРУГОЈ ПЛАНЕТИ: Исланд је данас обећана земља

Како је то могуће када смо од 1990. године ушли у интезивно електронско доба и када је настала експлозија интернета, компјутера и паметних мобилних телефона? То могу лично да потврдим за период 1984 до 1989. година када сам радио на југословенском и светском финансијском тржишту уз помоћ једног фиксног телефона и једног телепринтера. Нисмо имали чак ни факс ни сва данашња електронска помагала. Како је онда могуће да сам тада, за радно време од 7 до 15 часова, имао неколико хиљада пута већи обрт капитала, него данас када сам повезан са читавим светом преко многих интернет мрежа и када радим по читав дан?
Више радим, много теже се закључују послови и много мање се зарађује у пословима. Причам за све нас који радимо на слободном тржишту, без помоћи државе, политике и криминалних послова. Ако ми не верујете, изађите на светско тржиште и пробајте. Топ менаџер сам 35 година. То значи да сам доносим конкретне одлуке и да за њих одговарам. Никада више светских превараната није ушло у бизнис као за овај период од избијања кризе до данас.
Ако сам некада 100 разговора претварао у 80 закључених послова, данас се на 1.000 разговора једва један може претворити у посао. Све до 1992. године се радило на реч. Договори су се поштовали, а уговоре смо правили за већ завршене и наплаћене послове. Данас се узимају све могуће гаранције за неки посао, нико никоме не верује и извршитељи прете да униште презадужене породице.
Прошло је тачно десет година од како је избила финансијска криза и не назире се њен крај. Заправо, моје прогнозе су да се налазимо пред другим таласом кризе који ће потпуно разорите економију такозваних развијених земаља и који ће довести до пропасти евра, долара и светских берзи. Сви папири ће изгорети. Тачније, сви компјутерски извештаји о лажним капиталима су пренадувани мехур који мора да пукне. Разлог пуцања је тај што је систем постављен на главачке и као такав више не може да опстане.

Где је узрок кризе?

Економски узрок је у ненормалном раслојавању у друштву, духовни узрок је у себичности, похлепи и отуђењу потрошачког конзумента, који је постао наркотизовани и дебилизовани купохоличар. Криза је сучељавање са реалношћу. Данашњи управљачи света изгубили су било какву представу о реалности. Исти су као ратни хушкач и ратни профитер Вучић, који живи у свом суманутом свету умишљене величине.
Шизофрени управљачи света воде човечанство у понор. Толико су полудели да говоре о пренасељености планете и да намеравају да побију људе да би остало на планети да живи златна милијарда и роботи. Све мере које су предузели да се изађе из кризе су потпуно погрешне. Штетне су и доводе до још веће кризе. Гасе бензином пожар. Штампају доларе и евро без покрића и преко зеленашких и пропалих банака убацују га у разорен финансијски систем.
Тако су од 2008. године до данас убацили у финансијски ситем око 200.000 милијарди долара и око 150.000 милијарди евра. Спашавали су банке, аутомобилску индустрију и пропале мултинационалне компаније. Зато сам САД назвао – социјалистичке америчке државе. Штампаним доларима и отимањем од пореских обвезника спашавали су пропале мултинационалне компаније и њихове грамзиве, дебилне менаџере, који су узимали своје бонусе и исплаћивали су им за „падобране“ стотине милиона долара, мада су они главни кривци за пропаст тих компанија. Превазишли су СКЈ – Савез комуниста Југославије, који нису толиким новцем награђивали неуспешне социјалистичке директоре. Уосталом, глобалисти и комунисти су иста преварантска фела. И једни и други су интернационалисти и аутошовинисти.
Доказ раслојавања у друштву су званични подаци за САД-а да се у периоду 1972 до 2015. године дохоци највећег броја Американаца стагнирали, односно 10 одсто најсиромашнијих је изгубило -0,2 процента дохотка, док је 10 одсто најбогатијих повећало своје дохотке 1,4 одсто. То су званични подаци. Који се фалсификују, како би се јавност обманула. Истина је у податку да је 1971. године, када је престао долар да има покриће у златном стандарду и када је отпочело уздизање неолиберализма, распон плата између обичног радника и његовог менаџера био 1:7, да би данас тај распон био 1:40.000!
Многи грађани света не знају, писао сам то на овим страницама, да на финансијском трејдингу новобогаташи драстично увећавају своје богатство. Шта је финансијски трејдинг? Он је створен за милионере и милијардере. Власици новца депонују свој новац на посебном рачуну на, рецимо, 46 недеља и не померају тај новац, да би трејдери на берзи сваке недеље исплаћивали 25 до 35 одсто недељно на депонована средства, зависно од комбинације која се прави. НЕДЕЉНО! Половину те зараде задржава власник пара, док друга половина иде трејдерима, адвокатима и интермедијарима за провизије.

Резултат слика за богати и сиромасни
СВЕ ВЕЋИ ЈАЗ: Богати су уништили и средњу класу

Који је то посао који доноси месечно од 100 одссто до  140 одсто? Дрога? Оружје? Смешно! Запамтите, штампање новца је најуноснији посао. Први од Рошилдових бандита, Амшел Ротшилд је то отворено рекао да њега занима да му дају да штампа новац и не занима га ко управља државом. Наравно, онај који штампа новац, тај управља државом. ФЕД је приватна банка 13 породица и штампа новац без контроле Конгреса и Сената. Сви председници који су то покушали да промене су убијени. Од Линкона до Кенедија. Вол Стрит контролише преко 60 одсто финансијских трансакција у свету.
Када је у САД дозвољено да мултинационалне компаније могу да финансирају председничке кандидате, онда је отворен пут у владавину олигархије и потпуно је дотучена ионако крха и нагрижена америчка демократија. Пошто се за ових десет година ништа није предузело да се изврше системске промене у неолибералном капитализму, пошто је настављено наркоманско штампање долара и евра, то очекујем избијање другог таласа економске кризе која ће потпуно обесмислити папирни новац и срушити све предуване берзе и њихове лажне индексе акција.
На светским берзама се свакога дана окреће око 52.000 милијарди папирног новца и преко 2 милиона милијарди хартија без вредности. То ће све да пропадне. Монополизације тржишта уништава само слободно тржиште. У периоду 1980-2018 на тржишту депозита удео десет највећих банака у свету се попео са 20 одсто на скоро 60 одсто тржишта. Следи сигуран финансијски цунами. Господо другови, ви који читате ове редове, припремите се за то доба. Морамо се лично припремити и припремити државу.
Лична припрема значи да узмете свој новац у своје руке и да купујете инвестиционо злато, сребро, обрадиву земљу, некретнине, изворе воде, шума, да улажете у образовања ваше деце, да улажете у реалне послове у аграру,енергетици,производњи робе за реално тржиште, здравству и новим технологијама. То вам је мој савет.
Учите децу да имају радне навике, да им ништа није тешко, да науче да раде у тиму, да буду дисциплинована, да буду штедљива, да знају да раде све физичке послове, да науче да преживљавају у тешким условима, да буду психички јака, физички спсособна да се одбране, да не буду дебилни купохоличари и да знају да планирају своју будућност. Немојте да чекате да вас пропала држава организује, организујте се сами. Шта треба да уради држава Србија да би опстала. Исто оно што је урадио Исланд. О томе сам тада, на почетку кризе 2008. године писао, шта треба да се ради и то је једино урадио Исланд. Шта је то урадио Исланд.
Подсећам све заборавне како се Исланд извукао из кризе која је запретила да га уништи. Научимо нешто из овог искуства. Због ограничења простора таксативно ћу набројати : Искористили су компаративну предност то што су мали и ником нису били стратешки интересантни, па су без буке почели да спроводе радикалне реформе. Објавили грађанима право стање о дугу државе, затражили од грађана подршку на референдуму за радикалне реформе. Грађани су изашли на улице и срушили корумпирани политички систем, који је енормно задужио државу. Распустили су Парламент, распустили су Владу, довели стручне и непоткупљиве људе да воде државу. Увели директну демократију, створили ново државно тужилаштво, створили Агенцију за откривање највећих криваца за банкрот државе, ухапсили најодговорније политичаре и банкаре, почели брзо суђење политичарима и банкарима. Суђења су била отворена за јавност, национализовали су имовину политичара и банкара, забранили јавни рад политичара и забранили им да се запосле у државним предузећима, преузели и консолидовали Националну банку стварањем нове Националне банке.
Издавали су државне обвезнице како би обезбедили ликвидност система, престали да се задужују код страних банака. Одржали су домаћу валуту без хиперинфлације, престали су да плаћају дугове,одбили су да парама пореских обвезника спашавају банке, национализовали највећу државну банку Глитнир. Све банке ставили под државни надзор, забранили сваки даљи одлив новца из земље, пустили берзу да банкротира, отпочели рат са највећим светским банкарима,Влада ангажовала спољног истражитеља Еву Џоли, која је открила највеће финансијске преваре у Европи. Направили су паметан временски аранжман са ММФ-ом у свом интересу, повећали драстично таксе и намете за луксузну потрошњу, покренули домаћу производњу специјалним олакшицама и кредитима, куповина домаћих произвоода и јачање локалног патриотизма, подршка извозницима…Раскинули 2011 са ММФ-ом и то прославили као национални празник.Исланд је крајем 2011 изашао из кризе.
Расте производња и извоз. Инфлација је стабилна. Незапосленост је – 6,3 одсто. Исланд је успео да се спаси и сачува национални суверенитет и слободу. Минитарство спољних послова Исланда је изашло са следећом паролом: „Интерес Исланда ће бити најбољи ако није у ЕУ!“
О свему овоме сам толико писао и говорио. Имамо стручњаке из земље и расејања који имају референце, искуства и знају шта требамо да радимо. Имамо стручњаке који су родољуби и који воле нашу Србију. Створили су се сви геостратешки политички услови да Србија направи стратешки заокрет и да се избави данашње невоље. Имамо Политички и Економски програм који може спасити државу и народ. Никада више у историји цивилизације неће бити толико новца са којима власници не знају шта да раде. То је идеална прилика да привучемо велике играче и да на нашим потенцијалима, без распродаје националних ресурса, добијемо стопе привредног развоја које ће Србију увести у развијене земље.
Све имамо што нам треба да будемо богато и развијено друштво. Потребна је само политичка памет која ће то да све увеже. Нико на политичкој сцени Србије ово не разуме. Режим и опозиција су политички дилетанти. Потребни су нам људи који ће извршити своје историјске обавезе. Нека Влада националног спаса уради све оно што је урадио Исланд и то ће бити сасвим довољно за наш спас. Немојте, молим вас, да питате- зашто то не урадите? То је погрешно. Морате да кажете – шта свако од нас мора да уради да би се то спровело? То је почетак. Први корак. После иде све лакше. Зашто би исландски рибари били паметнији од древних дунавских аласа?“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *