Руси граде „православни Ватикан“

Trojstvena lavra Svetog Sergija (2)
Изглед Сергијеве лавре из 1805. године у близини Москве

Руска православна црква развила је планове за изградњу властитог Ватикана, за који јој је потребно око две милијарде долара. Разговори црквених званичника са руководством града Сергијев Посад, који се налазе у московској регији, воде се још од 2017. године.
Намера је да се тај град претвори у „главни град православља“, објавио је руски сајт Ведомости.
Сергијев Посад је место где се налази манастир Тројице – Сергијева лавра, који се сматра духовним центром Руске православне цркве. Почетком године црква је затражила од руског председника Владимира Путина да подржи тај пројекат.
Манастир је 1345. године основао један од најслављенијих руских светаца, свети Сергије Радоњешки, који је саградио дрвену цркву у част Светом Тројству на брду Маковец. Статус лавре, односно манастирског насеља, овај манастир је стекао 1744. године.
Црква сада планира да око манастира изгради велики комплекс зграда, наводи се у документу од 300 страница, а као инспирације за овај пројекат су наведени Ватикан, Јерусалим и Мека.
Trojstvena lavra Svetog Sergija (2)Стратегија позива на реструктуисање Сергијева Посада, делећи га на духовне, стамбене и управне округе.
Градоначелник Михаил Токарев проценио је да ће пројекат коштати око 140 милијарди рубаља (две милијарде долара) и да ће заузети једну трећину центра града, а у њему би требало да се налазе музеји, културни центри, теолошка библиотека, хотел, високи црквени суд, медицински центар и православни медијски центар.
У документу се наводи, да прокејат позива на изградњу новог аутопута, транспортног чворишта и новог аеродрома за смештај туриста.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *