Сећање на Канађанина који је волео Србе

Канадски војник, Марк Лежер служио је мировну мисију у Ливањском пољу током 2000. године. Дошао је са сазнањима о Србима као искључивим негативцима. Међутим, оно што је на терену затекао, није се поклапало са добијеним информацијама.

Порушене цркве, отровани бунари, постављене нагазне мине, порушене куће, као и намера хрватске војске да до краја спроведе етничко чишћење, спречавало је малобројне српске породице да се врате.

У међувремену, породица Милорада Козомаре, решила је да се врати у Ливањско поље. Срушена кућа, побијена стока, затрована вода, све их је то затекло као препрека враћању на своје огњиште.

Почели су да обнављају свој дом. Једног дана стигао је џип са канадским војницима који су домаћину рекли да су ту да помогну. Наредник Марк је био њихов вођа.

Шест месеци, Лежер је тражио ресурсе од представника УН и других официра легалним путем. Пошто је увидео да од тога нема ништа, узимао је воду и храну из кампа када то нико није гледао. Узимао је и бачени грађевински материјал и носио породици. Успео је да извуче новац од Канадске агенције за међународни развој да поново прекрије кров 28 локалних кућа.

Пребачен је у Авганистан, где је погинуо од бомбе коју је испалио пилот америчке Националне гарде који је мислио да је нападнут. Ливањски Срби и породица Козомара брзо су чули за трагедију.

„Била сам веома нервозна и почела да плачем као да ми је син умро“.

Мештани су ступили у контакт са супругом Марка Лежера, која долази у село Врбица и помаже обнову школе, парохијског дома и цркве.

Име тог племенитог човека Срби из доњег Ливањског поља изговарају са љубављу и поштовањем. Он је, кажу, разумео њихове муке, помагао им је у најтежим тренуцима кад су се након хрватске операције „Олуја” вратили на своја спаљена огњишта и покушавали да наставе живот на њима.

Саша Шуњка, један од иницијатора помена Лежеру, изјавио је да је он „за шест месеци учинио више него неко за 23 године”, од када траје повратак у те крајеве. Многи од мештана и дан-данас у својим кућама имају урамљену слику Марка Лежера.

Срби из села Врбице сваке године одржавају помен Марку Лежеру – Маркану.

Нисте знали

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *