Jugosloven u Australiji gradi atomsko sklonište

 Jakov Lončarević, koji od 1979. godine živi u Australiji, već pune dve decenije gradi atomsko sklonište i sprema se za nuklearni rat. Tamošnji mediji ga predstavljaju kao Jugoslovena, a u „pokojnoj državi“ je, kako navode čuvao zalihe plutonijuma, pa odatle verovatno njegova opsesija vojnim sukobom svih sukoba.

Lončarević se po dolasku u Australiju nastanio u Melburnu, pa se u međuvremenu preselio u 337 kilometara udaljeni Minjip, a nedavno je dospeo u australijsku emisiju, jer se, kako objašnjava, već 20 godina priprema za rat.

On već dve decenije gradi atomsko sklonište, a dosad je čak četiri metra dubok bunker opremio sa 900 kilograma šećera, 200 kilograma pirinča i pasulja, šest hiljada litara vode, 40 kilograma praška za veš, 200 pari čarapa, 200 gaća, 100 majica i 120 kilograma meda.Sklonište je, kako je to objasnio reporteru Martinu Kingu, izgradio pomoću 2.500 vreća betona, 40 tona recikliranog čelika i 20 tona drveta. Ko će zaratiti, ne zna se, ali je on za konstruisanje ovog bunkera istovario i 40 hiljada kanti zemlje.

Međutim, veliki broj suseda bi da tome stane u kraj. Komšije su, videvši da im se kraj pretvara u nešto nalik na vojni kompleks tražili od mesnog odbora zabranu nastavka radova, a najavili su i dalje mere, bude li Lončarević uporan u svojim namerama.

-To je strašno i frustrirajuće – navodi Bik, medicinska setra koja je Lončarevićeva komšinica i dodaje da se njena deca igraju u dvorištu i zato su u strahu od neobičnog suseda i njegovog vojnog skloništa.

Jakov je u nekadašnjoj SFRJ bio čuvar plutonijuma, pa se navodi da mu je otud ostala navika da se priprema za rat, a najviše strepi od nuklearne katastrofe.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *