С љубављу светитељу Сави у Копенхагену (видео)

За српску децу, њихове родитеље, вернике и свештенике данас је у Копенхагену био истински празник. Славили су Савиндан посвећен Светом Сави, великом српском просветитељу и утемељивачу Српске православне цркве.

У цркви Светог великомученика Георгија одражана је прво литургија коју је служио старешина овог храма Александар Самарџић, а потом су деца Српске школе из Копенхагена, која ради под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владе Србије и наше амбасаде у Копенхагену, извела поетско-рецитаторски програм посвећен лику и делу Светог Саве.

Врло надахнут програм са њима је заједно припремила наставница школе Ксенија Маричић. У програму су учествовали девојчице и дечаци наше школе из Хилерода и културно уметнички ансламбл „Опанак“. Био је то заиста празник за очи и душу за све присутне који су храм испунили до последњег места.

Фотографија корисника Den Serbisk Ortodokse KirkeВрхунац Светосавске академије била је химна „Ускликнимо с љубавњу светитељу Сави“, коју су заједно певали и деца и родитељи, отац Александар и амбасадорка Србије у Краљевини Данској Јасмина Митровић-Марић, која је овом приликом уручила књиге допунској школи на српском језику и новооснованој црквеној библиотеци, а потом се присутнима обратила пригодном беседом.

Фотографија корисника Zdravko Elez

Фотографија корисника Den Serbisk Ortodokse Kirke-Свети сава је био српски учитељи и просветитељ. Бити учен то значи усвојити знање читањем књига, а бити просвећен то значи усвојити један посебан систем вредности у коме се поштују учитељи и родитељи, у коме се знање вреднује, пријатељство и љубав славе. Зато је Свети Сава нама донео диван систем вредности и научио нас да учимо и да волимо – истакла је Јасмина Митровић Марић.

Она је захвалила Матици српској, Српској академију наука и уметности, Библиотеци града Београда и свима који су поклонили књиге српској школи и цркви, а на крају је, из своје главе и срца, како је рекла, изрецитовала једну љубавну песму.

Присутни су се потом преселили у црквену салу где је недавно основано културно-уметничко друштво „Опанак“, у коме углавном играју деца из допунске школе, на одушевљење верника извели игре из Србије.  На репертоару је било „Ајд поведи весело, наше колоно шарено“, „Ја брдом, брдом, а девојка долом“, Дивна, Дивна чарне очи има“, на крају и „Српкињу“, за што су награђени бурним аплаузом. Дружење је настављено уз богату трпезу, коју су као и у сличним приликама приредиле вредне чланице Кола српских сестара.

Фотографија корисника Den Serbisk Ortodokse KirkeСрпска заједница тако је овде на северу Европе могла барем мало да удахне чари завичаја, поносна на младе који негују светосавски дух и чувају језик, обичаје и традицију отаџбине.

Погледајте наступ деце из културно-уметничког друштва „Опанак“:

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *