Galerija grnčarije u kojoj živi antika

Na Skopelosu u Grčkoj pored više stotina restorana gotovo svaka druga radnja prodaje suvenire i grnčariju. U obilju takvih radnji prepunih bižuterije izdvaja se galerija grnčarije porodice Rodios, sa tradicijom dugom 120 godina tj. četiri generacije.

Слика може припадати 1 особа и у затвореном

Sa ovim poslom je 1901. godine krenuo Nikolaus Rodios. Njegove veštine, oživljavanje i opanašanje antičke umetnosti dostigli su svetsku slavu. Njegovu grnčariju više nisu mogli da razlikuju od antičkig originalnih predmeta. Tridesetih godina prošlog veka oživeo neizbrisivu crnu boju – izgubljeni ponos antičke Grčke. Zato je dobio nagradu Atinskog univerziteta umetnosti.

Слика може припадати у затвореном

Njegov unuk Nikos Rodios nastavio je porodični biznis i uvećao niz nagrada za zanatska i umetnička dostignuća. Njegova ćerka Magda sada je glavna u ovom kreativnom poslu koji je obogatila „floranim stilom“ crtanja na grčariji.

Слика може припадати у затвореном

Magda nam je dozvolila da zavirimo u radiniocu u kojoj su „ispečepene“ mnoge vrhunske nagrade za nakit, skulpture, vence, anfore…. Tu je i peć za grnčariju stara sto godina.

Слика може припадати у затвореном

Опис фотографије није доступан.

Zabeležio: Predrag Savić, advokat i pisac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *