Ruski izdajnjci u službi Hitlera na Banjici

Pripadnici kvislinške formacije „Ruski zaštitni korpus“, sastavljene isključivo od ruskih emigranata u nekadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, izlaze na vežbalište-poligon (danas teren FK Rad), iz kasarne u ulici Neznanog junaka u beogradskom naselju Banjica, leto 1943. godine. Prekoputa ovog ulaza nalazi se u ovom trenutku ozloglašeni logor Banjica, mučilište sprskih rodoljuba.

RZK je bio deo nacističkog okupacionog aparata, najpre zadužen za antiustaničku borbu u Srbiji, a po slomu ustanka za čuvanje nacistima vitalno važnih rudnika i pruga. U leto 1944. pretrpeće izvesne gubitke u napadima monarhističke gerile.

Veliki broj Rusa, koji su novi život posle sloma Carevine Rusije od Lenjinovih boljševika našli u Beogradu i Srbiji, u sastavu ove formacije biće vrlo neprijatno iznenađenje za domaćine. Oni su to pravdali svojim fanatičnim antikomunizmom. Krajem rata stradaće najpre u borbama sa Crvenom armijom, od Kladova do Čačka, a zatim u masakru u Austriji kada su ih Britanci po dogovoru sa Staljinom predali Sovjetima.

Na fotografiji ispod je današnji izgled kapije nekadašnje kasarne nacista na Banjici

Опис фотографије није доступан.

Tekst i fotografije: Bane Gajić (Fejsbuk)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *