Нова књига Јована Јањића о патријарху Павлу

Најпознатији биограф патријарха Павла др Јован Јањић објавио је нову књигу о почившем поглавару Српске православне цкве под називом „Живот свеца“. Већ сам наслов дела у издању Вукотић Медија наговештава садржај. На жив, сочан, правоверан начин, уз казивања бројних сведока,  аутор оживљава бројне сцене из живота некада првог човека Српске православне цркве.

Кроз ове редове огледа се његова скромност, начин разговора са верујућим народом широм земље, посете светим местима, хуман и људски однос према малим људима, бескућницима, монасима. У свакој прилици велики богослужитељ умео је да ненаметљиво подучи и упути поруку која је водич за живот.

Ово је књига топлине, мудрости, племенитости… Богато је илустрована сликама из Патријарховог живота.

Јован Јањић (Крупањ, 1963), је познати српски писац и правник. По образовању је доктор културолошких наука. Један је од водећих српских стваралаца на пољу хришћанске културе. Редовни члан је Православне академије наука, уметности, проналазаштва и иноваторства и Српске духовне академије.

Био је радно ангажован на више других разнородних послова: као новинар НИН-а, саветник у Министарству вера Владе Републике Србије, главни и одговорни уредник и генерални директор Издавачког предузећа „Просвета”, главни и одговорни уредник најстаријег београдског књижевног часописа „Књижевност”, главни и одговорни уредник издавачке делатности Удружења књижевника Србије. Данас је стално запослен у Институту за политичке студије где је посебно усредсређен на истраживања која се тичу улоге културе и Цркве у друштву, формирања идентитета, неговања културе сећања и истраживање догађаја и појава из националне историје у контексту опште историје. На том пољу посебно се истиче његово капитално дело Српска црква у комунизму и посткомунизму: (1945-2000).

Поред ове монографиј објавио је три књиге о патријарху Павлу (Будимо људи: Жживот и реч патријарха Павла, Будимо људи II: Поуке и поруке патријарха Павла,  Бити човек: Будимо људи III), Светлоносац у мраку: Свети исповедник Варнава, Страдање и живот Страхиње Живака, Чуда Светог Мине у Београду, Белешке испод крста, Косовски завет: српски савез са Богом и Задужбина Симе Андрејевића Игуманова.

За духовно стваралаштво др Јована Јањића се каже да је оно „у служби опште културе знања и утемељења истинског система вредности, прожетог високо уздигнутим моралним и етичким нормама и духовном просветљеношћу“. Зато његове књиге имају велике тираже, на српском језику и на језицима других народа, на којима се преводе. Његова дела подстицај су неговању изворне духовности у књижевности, у науци и уопште у животу човека,такође и темељни ослонац у настајању других дела, других аутора.

Такво стварање Јована Јањића примећено је и вредновано и од других ствараоца, па се о њему говори као о „истраживачу и човеку који шири духовну културу”, да је „човек чија реч се чује и чије дело се види“, да је њему „Истина највећи идеал”и да је као такав „постигао и достигао доказ да онај који следи пут истине не може и неће залутати“.

Јован Јањић добитник јед многих признања међу којима су Орден Светог владике Николаја Српског, Орден Крст „Епископ Елије Мирон Кристеја” I степен, (највећег признања Румунске православне цркве које се додељује мирјанима), Орден Његоша III реда, Пупинова медаља, „Троношки родослов”…

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *