Српска застава испред Парламента Онтарија

У канадској источној провинцији Онтарио данас живи око 150 хиљада људи српског порекла. Прве масовне имиграције наших земљака почеле су пре готово 120 година и овим поводом је, на иницијативу Генералног конзулата, на платоу испред Парламента Онтарија подигнута српска застава.

Први наш земљак који је отишао у Канаду и изјаснио се као Србин, стигао је тамо давне 1903. године. Обележавајући тај датум Генерални конзулат Републике Србије је организовао симболично подизање српске заставе испред Парламента Онтарија. Свечаности на платоу испред Парламента Онтарија присуствовали су представници дипломатског кора, канадске политике и државе, гости из Београда, чланови сртпских организација и удружења. У име владике канадског Митрофана, скуп је благосиљао отац Јован Марјанац.

„Дај Боже да још више, чешће, успешније представљамо наш српски народ пред овим добрим Канађанима који су нам домаћини и да праве вредности нашег народа, историјске, културне, вјерске и сваке друге које су нас чиниле препознатљивим кроз векове, буду оне које ће и Канађани да поздрављају и да истичу“, поручио је отац Марјанац.

У Канадском историјском архиву остало је уписано да је први Србин, Сремац Херцег стигао у Канаду пре 116 година. Обележавајући тај датум, српску заставу подигли су Жарко Брестовац, председник Српске националне академије, носилац Сретењског и Ордена Светог Саве, и двоје младих из Опленца. Поздрављајући присутне и заставу, за говорницом су се смењивали Том Ракочевић, члан Парламента, Џонатан Суве, шеф Канцеларије за односе и протокол парламента и Ненси Су, судија, за питања држављанства канадске владе.

Уметница Лили Оташевић сматра да су млади образовани досељеници на најбољи начин повезали културе двају држава а Јелена Томашевић одаје признање овдашњој српској заједници.

„Поносна сам на то како се српска култура презентује на овим просторима и драго ми је што на неки начин, већ трећи пут, могу да допринесем својим присуством, својом музиком и певањем“, рекла је Јелена Томашевић.

Од првог досељавања до данас српска заједница у Канади је једна од најактивнијих у нашој дијаспори, рекао је генерални конзул Василије Петковић, а од активности хуманитарних организација, државе и цркве посебно је истакао отварање улице Београдска башта у Торонту 2004. године, споменика Николи Тесли на Нијагариним водопадима 2006. и Булевара Николе Тесле у Хамилтону 2016. године.

„Све ове активности које организује српска заједница у Торонту, генерални конзулат и Црква да су организовани и били успешни захваљујућу чињеници да смо то заједно урадили: ви, ми, Црква. То је добитна комбинација, добитна формула: Црква, народ, држава, то дође овоземаљско Свето тројство“, поручио је конзул Петковић.

Свечаност је завршена сплетом народних игара у извођењу чланова Опленца. Док су они играли и певали, у центру Торонта, вијорила се српска застава.

Извор: РТС, фото: Ивана Ђорђевић (Новине Торонто)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *