Rекордних 70 одсто гласова за СНС у Јужном Банату

Пише: Душан Марић

На јуче одржаним локалним изборима у Србији Српска напредна странка је победила у скоро свим општинама и градовима. А у малом броју општина где сама неће имати натполовичну већину одборника власт ће формирати са својим коалиционим партнерима.

Од општина напредњаци су рекордан резултат остварили у Сурдулици, где су у коалицији са социјалистима освојили чак 90 одсто гласова.

Кад су управни окрузи у питању најбољи резултат напредњаци су остварили у Јужнобанатском округу, за који је као коринатор задужен Бранко Маловић, потпредседник ИО СНС.

Званични резултати још нису објављени али је и без њих јасно да су у два града и шест општина овог округа листе СНС освојиле 70 одсто, односно више од две трећине гласова. Овај резултат има још већу тежину кад се у виду има чињеница да је у Јужном Банату на биралишта изашла половина грађана који су имали право гласа.

У средишту округа Панчеву напредњаци су освојили 66.65 одсто гласова, односно 49 одборничких мандата. Све остале листе освојиле су 21 мандат. Први на листи напредњака био је садашњи градоначелник Александар Стефановић.

У другом граду јужнобанатског округа Вршцу Изборна листа Александар Вучић – Вршац сутра освојила је 68.80 одсто гласова и 32 одборничка мандата. Опозиционим листама припало је 13 мандата.

Најбруталнију победу напредњаци су извојевали у општини Опово, у којој су освојили 86.03 одсто гласова.

Нешто мање „бруталности“ напредњаци су демонстрирали у Ковину где су освојили 71.23 одсто. Кад се тим гласовима дода 5.83 одсто гласова Савеза војвођанских Мађара, онда је јасно да је и у овој општини опозиција доживела истинску катастрофу. Прецизније, изборни цензус прешла је још само листа Покрени се за Ковин коју је предводио Срђан Вукша и која је освојила 17.92 одсто гласова.

Актуелни председник Пландишта Јован Репац и његови сарадници су добили поверење 61.06 одсто гласова својих суграђана.

У Алибунару изборна листа Александар Вучић – Алибунар сутра освојила је 67.37 одсто гласова.

Опозицији се смркло и у Белој Цркви, где су кандидати СНС освојили 65.26 одсто гласова.

У Кoвачици, општини са значајном словачком националном мањином, листа СНС освојила је 67 одсто гласова, односно 20 од 29 мандата у локалном парламенту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *