Рекордна запосленост у Великој Плани

Прошле године посао добило још 2.178 људи, на државном и општинском буџету мушкараца мање од једне трећине!

 Пише: Душан Марић

У последње три године у општини Велика Плана запослено је 2.716 људи, наводи се у документу под називом Локални акциони план запошљавања општине за 2022. годину, који је усвојен на 14. редовној седници локалног парламента а који је сачинило општинско Оделење за привреду и локални економски развој.

На територији ове поморавско-шумадијске општине ради укупно 10.592 радника, што је за једну четвртину, тачније за 25.64 одсто више него што их је било на крају 2018. године.

Занимљиво је и охрабрујуће, посебно кад се имају у виду проблеми које држава, друштво и општина имају због епидемије короне, да је од 2.716 људи који су запослени у последње три године огромна већина њих, чак 2.178, запослена у прошлој години.

У разним привредним друштвима, установама, задругама и организацијама  запослено је 8.129 или 76,64 одсто док је код приватних предузетника запослено 2.463 или 23.25 одсто радника.

Слика запошљавања у Великој Плани изгледа још боље ако се има у виду чињеница да у укупан број запослених нису урачунати становници ове општине који раде у суседним општинама.  А у питању је више стотина људи. Например, само у корејанској фабрици која производи електричне каблове за аутомобиле а налази се буквално двадесет метара од границе катастарске општине Велика Плана са Смедеревском Паланком и Компресорској станици Велика Плана, на гасоводу Турски ток, која припада општини Жабари али је на граници великоплањанске општине, ради више од 180 људи из Велике Плане.

Међу запосленим Плањанима мушкараца је 6.251 а жена 4.342.

Међутим, ако се погледа полна структура запослених који паре примају из буџета онда се сам од себе намеће закључак да се у Великој Плани, при запошљавању у јавном сектору, врши очигледна и драстична дискриминација мушкараца.

Овако изгледа полна структура запослених у Великој Плани. Запослени у јавним предузећима, установама, школама итд. 931, односно 69 одсто жена и 427, односно 31 одсто мушкараца. Мушкараца је мање од једне трећине.  Градска библиотека – осам жена, један мушкарац. Општинска управа – 65 жена, 37 мушкараца. Дом здравља – 184 жене и 39 мушкараца. Вртић – 136 жена, осам мушкараца. Суд и тужилаштво – 61 жена и 25 мушкараца. Школе – 389 жена и само 158 мушкараца. Директори јавних предузећа, установа, школа – 13 жена и осам мушкараца. Начелници, шефови одељења, разни други руководиоци – 37 жена и 23 мушкарца.

На територији општине Велика Плана активна су 371 правна лица и 1.530 предузетничких радњи. Регистрована су чак 2.574 пољопривредна газдинства.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *