Река људи на литији у Никшићу

Традиционална световасилијевска литија одржана је и ове године у Никшићу, а у колони људи која је ишла улицама града било је више од десет хиљада људи. Никшић је тако на величанствен начоим обележио и градску салву.

Може се слободно рећи да је прослављање Св. Василија почело данима раније ходочашћима из Херцеговине, Србије, и градова Црне Горе. Свечана литија, након вечерње службе кренула је од Саборног храма Св. Василија Острошког, задужбине руског цара Николаја II, и наставила се никшићким улицама. На раскрсницама се литија задржава, где се врши освештење, како је то некад чинио и Господ Исус Христос, и чита се Јеванђеље.

Епископ Будимљанско-никшићки Јоаникије благословио је све присутне. Он се осврнуо на стање у Украјини и на питање цркве у тој земљи, нагласивши да Владика Онукрије иде путем куда је ишао Св. Василије и држи се Јеванђеља. Владика Јоаникије је рекао да је ту и Владика Јован славонски, владика разапете Славоније и Јасеновца, а такође је ту и Владика новгоровски, који шаље благослов митрополита Лава, а самим тим и благослов патријарка руског Кирила.

„Ту су и наша драга браћа из Русије и Украјине, драги владика Димитрије захумски. Научили смо да повезујемо Требиње, Мркоњић град, Попово поље са Никшићем и Острогом. Свети Василије нам доноси љубав. Ми смо били једна епархија стотинама година“, казао је епископ Будимљанско-никшићки Јоаникије.

На литији су били и владика јужноамеричко-буеносајрески Кирило, као и владика диоклијски Методије. Епископ Јоаникије је подсетио да је међу присутнима и наш митрополит црногорско приморски Амфилохије који је заједно са владиком Атанасијем, тадашњим епископом херцеговачко-захумским установио Литију посвећену Светом Василију Острошком. Он је истакао да је и тада као и данас падала киша.

„Ово је једно славље за Острог и никшићки Саборни Храм, као и за Требиње и цио овај простор. Све се сабира у једно, али заправо слава Св. Василија се не заокружава територијално“, нагласио је епископ Јоаникије и истакао:

„Литија обухвата све Србе где год живе и све православне и целу васељену. Свима који се моле њему, од срца, са страхом Божијим и нека буде небеско заступништво Светог Василија са вама“, закључио је епископ Јоаникије.

Вернима се обратио и митрополит источно-амерички Иринеј.

„Радост донесе и кишом тугу однесе! Нека је благословен дан!  Сабрали смо се на овај дан како би подигли глас Богу на небесима да би му се захвалили на свеца каквог нам је подарио. Ово је град великог краља црногорског Николе и краљице Милене. Ово је град где су учествовали Романови у подизању овог светог храма“, рекао је владика Иринеј и  пренио је благослов своје пастве.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *