Prva vina iz vinarije Đoković

Posle dugo govorkanja i nagađanja, dugo iščekivana vina iz vinarije Đoković pojaviće se na policama vinoteka i vinskim kartama restorana. Čuveni teniser sa svojom porodicom zasnovao je vinariju u Šumadiji, kraj mesta Lipovac, između Aranđelovca i Topole, a prva vina iz ove mlade vinske kuće uskoro će se naći u prodaji. Vina Đoković danas su predstavljena u vinoteci Wine & Pleasure, i to prve dve etikete – Đoković Chardonnay 2020 i Đoković Syrah 2020.

Goran Đoković, Novakov stric i direktor vinarije, rekao je da su u vinsku avanturu krenuli pre sedam godina.

-Ima puno izazova, ali trudimo se da i u ovom poslu postignemo maksimum, kao u svemu. Ni Novakov svaki udarac reketom nije savršen, ali je on ipak najbolji na svetu – kaže Goran Đoković.

O teroaru, vinogradima i vinima govorio je enolog vinarije Mladen Dragojlović, koji je rekao da su vinogradi porodice Đokovi smešteni na jednom na najatraktivnijih zemljišta u Srbiji, na crvenom tlu bogatom kamenom, laporcem i krečom, sa krupnim belim komadima kamena. Na mestima gde je više kamena zasađen je sira, dok je šardone na krečnjačkom delu. Vinograd ima šest hektara – na tri hektara su bele, a na tri crne sorte. Uz šardone, posađeno je vrlo malo vionjea koji se šardoneu dodaje kao “začin”.

Kako kažu u vinariji Đoković, odluka da se sadi sira ima veze i sa ličnim ukusom Novaka Đokovića koji jako ceni vina od ove sorte, i sa činjenicom da te sorte nema mnogo u Srbiji i stoga postoji otvoren prostor na tržištu. Sa druge strane, šardonea ima mnogo ali ga je malo u premijum kategoriji, a Đoković šardone je baš takav, i uz to je zemljište vinograda kuće Đoković idealno za ovu sortu, navedeno je na predstavljanju u vinoteci Wine & Pleasure, koja je ujedno i distributer ovih vina u Srbiji.

U prvoj berbi u prodaju je pušteno oko 8.500 boca, a u sledećoj količina će biti dvostruko veća. Projektovani kapacitet vinarije je oko 60.000 litara. Već su, kažu vinari, odvojene količine vina za globalnu distribuciju, a interesovanje je, naveli su, ogromno. Najavljene veleprodajne cene biće 3.600 dinara za šardone i 4.200 za sira.

novost vinarija Đoković lansirala je svoja prva vina vinski magazin vino finoVinarija Đoković još uvek nije opremljena za vinski turizam: završen je samo proizvodni deo, a sadržaji za posetioce biće uskoro dodati, kažu u ovoj mladoj vinskoj kući.

Đoković Chardonnay 2020

Šardone preciznog sortnog mirisa, sa puno zrelog voća, dinje, kruška i manga. Drvo vrlo decentno i dobro ukopljeno. Vibrantno vino sa puno svežine. U završnici se osećaju tropske note, uz sočnost zrelog voća i pečeni limun. Tu su i kremasti tonovi putera, kao aroma korice hleba.

Đoković Syrah 2020

Vino je potpuno na liniji stila tipičnog za Stari svet, posebno domovinu sorte, dolinu Rone. Sorta potpuno dominira u karakteru. Miris je mesnat, otkriva crno voće i mokri kamen, sa malo cvetnih tonova, začina i dobro uklopljenog drveta koje se prepoznaje u zadimljenim notama. Umereno pun, somotastih tanina, mesnat i postojan, blago začinski i mineralan.

Izvor: Vino&Fino

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *