Kad porastem biću bolji od Pikasa!

Maleni Luka Stepanović iz Kruševca ima samo osam godina, ali to ni stručno oko ne može da pomisli ukoliko pogleda njegove slike.

Za nešto manje od godinu dana reprodukovao je više od 15 dela slavnih slikara Pabla Pikasa i Anrija Matisa, a pred kruševačkom publikom je od početka oktobra njegova samostalna izložba “Kad porastem biću Pikaso”.

Ime izložbe je i san ovog dečaka koji je, što je gotovo neverovatno, počeo da crta i slika od svoje druge godine! Sudeći po poslednjim radovima, za ostvarenje svog sna, Luka neće morati da čeka još mnogo.

-Da budem iskren, ja u stvari želim da budem bolji od Pikasa – kaže nam Luka Stepanović.

-Volim i Matisa, ali rekao bih da je Pikaso teži za slikanje, da je njegova dela teže reprodukovati. Za njega i njegovo delo, čuo sam od svoje učiteljice likovnog, kada sam video njegove slike i shvatio koliko je poznat, poželeo sam da budem ko on. A, potom, da budem i poznatiji od njega. To mi je želja.

Istovremeno, Luka, naravno, slika i iz “slike” iz svoje mašte. Portretiše porodicu, drugare iz školske klupe, ljude, poznanike, prirodu, životinje, svet oko sebe…

-Sada već slikam akrilnim bojama, a počeo sam sa vodenim bojicama, flomasterima i olovkom. Volim, zapravo, sve tehnike – objašnjava nam osmogodišnji genije sa kičicom. –

Za pripremanje ove izložbe bilo mi je potrebno nešto manje od godinu dana, a izložio sam ukupno 21 sliku. Većina su reprodukcije Pikasovih i Matisovih dela. Slikam sve vreme, koristim svaki slobodan trenutak da stvaram. Motive nalazim svuda. Čuvam svoj prvi crtež, a na njemu je bila moja mama.

A ona je više nego ponosna na darovitog sina.

-Suprug i ja smo vrlo rano primetili koliko je Luka talentovan, već sa prvim crtežima – kaže za “Novosti” Lukina mama Nataša Stepanović.

-Kako je vreme prolazilo, sve je više napredovao. Pre dve godine je naslikao tatu tako da se ne može razaznati da li je reč o fotografiji ili je naslikan. Ohrabrujemo ga da razvija svoj talenat, ali ga ne forsiramo. Slika koliko želi i u tome ima našu maksimalnu podršku.

Rad sa takvim talentom iziskuje poseban trud. To najbolje zna Marija Stojadinović, urednica likovnog programa KCK koja vodi Likovni studio, čiji je Luka član od 2020. godine.

-Likovno-pedagoškim radom bavim se već dve decenije, ali u karijeri nisam imala ovakvog učenika, iako moji učenici danas rade mozaike u Crkvi Svetog Marka u Beogradu – priča nam Stojadinovićeva.

-Imala sam sreću da dam krila deci koja su danas velika imena u svetu umetnosti i veliki ljudi, što je takođe, važno, ali s Lukom je poseban izazov. Sa njim je lako raditi, jer je reč o neospornom talentu, ali upravo zbog toga sa njim se mora raditi više da bismo taj talenat i ispratili.

Prvu izložbu “Šta je sreća?”, Luka Stepanović imao je pre samo godinu dana. Do sada je oslikao stotine platna. Mnoge slike je, kako kaže, poklonio. Koliko će one vredeti u budućnosti, ako je suditi na osnovu svega što je do sada uradio, može samo da se pretpostavi.

Izvor: Novosti/Foto: KrusevacGrad.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *