Prva Fočanka na Univerzitetu u Hjustonu

IMG-2d63762c1d4b6add48798734ea37731b-VDvadesetjednogodišnja Milica Škipina, studentkinja treće godine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, prva je Fočanka i jedna od retkih studenata iz Srpske koja je dobila priliku za stručnim usavršavanjem na američkom Rajs Univerzitetu u Hjustonu. Škipina će zahvaljujući naučnom programu usavršavanja i razmene studenata, a pod pokroviteljstvom Srpsko-američke privredne komore iz Hjustona, od 1.jula do 1.oktobra imati priliku da se na prestižnom svetskom univerzitetu bavi istraživačkim radom iz oblasti računarstva, te dostigne znanje i iskustva neophodna svakom stručnjaku informacionih tehnologija.

Kao vukovac u osnovnoj, đak generacije u fočanskom srednjoškolskom centru, odlično znanje stekla je iz matematike, fizike i informatike, osvajajući brojne nagrade na takmičenjima. To je i presudilo da svoje školovanje nastavi na Fakultetu tehničkih nauka novosadskog Univerziteta. Već je na trećoj godini Studijskog programa Primenjene računarske nauke i informatika i istaknuti je student u čijem indeksu stanuju samo čistke desetke sa položena 22 ispita.

20190411_113353Na fakultetu je saznala za program sticanja stručne prakse na Rajs Univerzitetu u Hjustonu i prijavila se na konkurs. Posle intervjua dobila je zeleno svetlo.

-Smatram da mi je ovo sjajna prilika da unapredim svoje znanje u ovoj oblasti, zatim znanje engleskog jezika, da steknem i naučno i radno iskustvo kroz laboratorijski rad na konkretnom projektu. Još ne znam koji će to biti projekat, ali ćemo dobiti mentora i temu, a daću sve od sebe da što bolje obavim zadatke koji se pred mene postave – kaže Škipina koja će sa još sedam kolega iz Novog Sada i Beograda proći tromesečni stručni program.

Mlada Fočanka na novosadskom fakultetu nosi i jedno vrlo značajno priznanje. Dobitnik je izuzetne nagrade za uspeh u toku studija, za ostvarenu ukupnu prosečnu ocjenu 10,00 u protekloj akademskoj godini.

-Tu nagradu  smatram  samo logičnim nastavkom onoga što želim i čemu težim, to je kao podstrek za dalje napredovanje, kako meni tako i svim drugim kolegama – ističe Škipina.

U računarstvo i prirodne nauke zaljubila se još kao osnovac, da bi svoje znanje nadogradila tokom srednjoškolskog obrazovanja. Najviše, kako kaže, duguje svojim profesorima iz Foče koji su joj to znanje vredno prenosili.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *