Projekti iz otadžbine pred dijasporom u Švajcarskoj

Poslovnoj dijaspori iz Švajcarske, na investicionoj konferenciji u Cirihu, predstavljeno je 25 investicionih projekata iz Srbije u oblasti poljoprivrede, prehrambene i metalske industrije, hotelijerstva, zdravstvenog turizma, javno-privatnog partnerstva.

Kako je istaknuto na Investiciono-poslovnoj konferenciji za dijasporu koja je okupila skoro 200 privrednika, predstavnika poslovnih asocijacija i institucija Švajcarske i Srbije veliki je potencijal za saradnju sa švajcarskom privredom i u sektoru obnovljivih izvora energije, IKT, autsorsinga, navedeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

O mogućnostima ulaganja govori i više od 500 investicionih projekata i lokacija u Srbiji na jedinstvenoj onlajn platformi „Poslovni atlas Srbije i dijaspore“ koja omogućava brzo povezivanje domaćih firmi sa kompanijama u inostranstvu.

-Švajcarska je šesti investitor u Srbiji, ekonomski odnosi dve zemlje su veoma dobri i intenzivni, ali ima dosta mogućnosti za unapređenje privrednih veza – istakao je ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić na otvaranju konferencije.

-U fokusu Privredne komore Srbije jeste umrežavanje privrednika, naša dijaspora ima veliki potencijal i cilj nam je da povežemo one koji imaju ideje i sredstva, sa onima koji to umeju da implementiraju – rekao je savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Miroslav Lutovac.

Podsetio je da je, osim onlajn platforme „Poslovni atlas Srbije i dijaspore“, privrednicima iz dijaspore na raspolaganju i „Poslovni hab za dijasporu“ koji im pruža sve važne informacije i povezuje sa firmama u Srbiji.

-Poslovni hab za dijasporu biće deo aktivnosti PKS usmerenih na jačanje veza sa dijasporom sa ciljem da se deo sredstava od doznaka preusmeri u pokretanje novih biznisa i otvaranje radnih mesta u Srbiji – naveo je Đorđe Andrić, rukovodilac Centra za podršku investicijama i javno-privatno partnerstvo PKS.

Ističe da bi se kroz ulaganja dijaspora čvršće povezala sa Srbijom i podseća da je godišnji priliv doznaka veći od nivoa stranih direktnih investicija (SDI), a koje su rekordne tokom proteklih nekoliko godina.

Ukupan priliv doznaka u periodu 2015 –2020. iznosio je 18,7 mlrd EUR, 10 оodsto više od SDI, a u ukupnim doznakama prednjače Nemačka, Švajcarska i Austrija sa oko 50 procenata. Upravo su ove zemlje su u fokusu projekta „Link up Serbia“ koji PKS realizuje sa Međunarodnim centrom za razvoj migracionih politika iz Beča.

Na konferenciji u Cirihu koja je organizovana u okviru projekata Link up Serbia 2 promovisani su novi poslovni modeli saradnje, mentorski programi, podrška autsorsingu u Srbiji, a predstavljene su mogućnosti saradnje sa dijasporom u medicinskom turizmu, neki od projekata ženskog preduzetništva, kao i mehanizmi podrške povratnicima u Srbiju, dodaje se.

Privrednici su se upoznali i sa pogodnostima koje nudi IPARD program u sektoru prehrambene industrije i poljoprivrede.

Naredna konferencija biće održana početkom 2023. u Nemačkoj.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *