Процене Кинеза: Србији потребно 29 дана

Уколико од данашњег дана сви почну да се придржавају свих мера, стручњаци из Кине процењују да ће Србији требати 29 дана да стабилизује ситуацију са коронавирусом, каже за РТС министар здравља Златибор Лончар.

Група кинеских стручњака јуче је дошла из Кине како би Србији помогла у борби са коронавирусом. Министар здравља Златибор Лончар каже за РТС да су њихове прве реакције задовољавајуће, задовољни су мерама које је Србија предузела.

„Они су кратко овде, упознају се са нашом ситуацијом, до сутра после подне ће изаћи са првим сетом нових мера које су се код њих показале као добре“, истиче Лончар. „Да бисмо дошли у ситуацију да нам не расте број, јесте да се од данашњег дана уопште не прекрше мере. Требало би нам 29 дана. То је њихова прва верзија, они се ограђују још. Стварно се надам да ћемо сутра имати неки нови предлог и сет мера“.

У Србији су коронавирусом заражене укупно 222 особе, а у болници је 131 особа, каже министар. На респираторима је 15 особа, од којих је, према његовим речима, троје у прилично озбиљном стању.

„Углавном су имали друге болести. Наши лекари и сестре улажу све напоре да им помогну, ми ћемо ту борбу наставити“, истиче Лончар.

У овој ситуацији, каже, забрињава то што се поједини људи понашају као да се ништа не дешава.

„Не бих мере назвао строгим или било шта, него бољим и најбољим, морамо да дођемо до најбоље мере, то је мера која спасава људски живот. Ми ћемо све урадити што је до нас да спасимо људске животе, односно да дође до заустављања вируса“, наглашава Лончар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *